19.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κακοκαιρία «Αθηνά» – Εικόνες καταστροφής και απόγνωση στην Εύβοια – Μεγάλες ζημιές σε Πήλιο, Λάρισα

Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, που ξαναμετρούν πληγές και βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς η κακοκαιρία Αθηνά, συνεχίζει να σφυροκοπά την χώρα.

Στην Βόρεια Εύβοια, η καταστροφή είναι τεράστια και οι κάτοικοι αγωνιούν για το ενδεχόμενο να χτυπηθεί η περιοχή τους από ένα νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, έντονες βροχές και καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα τόσο στη Βόρεια Εύβοια, όσο και στην Πελοπόννησο, που επίσης το Καλοκαίρι δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από τις φωτιές.

Στην Εύβοια εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές, οι κάτοικοι κινδύνευσαν, οργανώθηκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου, μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι κάτοικοι είδαν τα υπάρχοντά τους να βρίσκονται στην παραλία, καθώς εκεί οδηγήθηκαν από τους πλημμυρισμένους χειμάρρους που φούσκωσαν και έγιναν ποτάμια.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας Άννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με το evima, από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπλήρωσε πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία Άννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

«Πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε»

Μεγάλη μάχη έδωσαν σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής  και αρμόδια κλιμάκια της περιφέρειας και του δήμου για να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές.

Η Αγία Άννα έχει γίνει μία απέραντη λίμνη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι δρόμοι. Η άσφαλτος έχει βουλιάξει έως και μισό μέτρο.

Όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, σε εκείνο το σημείο μέχρι πριν δεκαετίες υπήρχε ένα από τα δύο ρέματα της Αγίας Άννας. Το ρέμα ασφαλτώθηκε και έγινε δρόμος, όμως η βροχή τον διέλυσε.

Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, σημείωσε πως οι στγιμές που ζει η Εύβοια είναι πρωτόγνωρες.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Κατέβηκαν ποτάμια που δεν είχαν κατέβει ποτέ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, «τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ξεκινήσει», ωστόσο επειδή οι εκτάσεις που κάηκαν το μεσημέρι είναι τεράστιες, «χρειάζεται πολύς χρόνος και πρέπει να αρχίσουν και τα αντιπλημμυρικά έργα».

Η «Αθηνά» έχει προκαλέσει προβλήματα σε οικισμούς, με τον Αχλαδοπόταμο να βρίσκεται αποκλεισμένος και πολλά ρέματα να έχουν μπαζωθεί λόγω των φερτών υλικών.

«Σήμερα ξεκινούν οι καθαρισμοί των ρεμάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αγία Άννα γιατί καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης.

Έχουμε αναγκαστεί και κάνουμε μεταφορά νερού από άλλες περιοχές».

Τρεις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σημαντικά προβλήματα υπήρξαν στη Λάρισα και το Πήλιο.

Στην Μακρυρράχη Πηλίου υλικές ζημιές υπέστησαν δύο σπίτια με τρία αυτοκίνητα να καταπλακώνονται από βράχους και τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Πολλές περιοχές βυθίστηκαν στη λάσπη.

Μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, σημείωσε πως τρεις περιοχές θα κηρυχτούν σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Θα βγάλουμε σε έκτακτη ανάγκη τρεις περιοχές Μακρυρράχη, Ζαγορά, Ανήλιο. Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι 5 συνολικά. Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο. «Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες» είπε ο κ. Κουτσάφτης ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον».

Πνίγηκε και η Λάρισα

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στην Αγιά Λάρισας. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Ο δήμος Αγιάς ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν,  ενώ ήδη σχεδιάζεται η από κοινού επιστολή από τους δήμους Αγιάς, Τεμπών και Νοτίου Πηλίου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με τον δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρα, το 80% της παραγωγής κάστανου στις περιοχές των δήμων Αγιάς και Τεμπών, έχει χαθεί από την κακοκαιρία. «Έχουμε ζημιές σε 30 σπίτια σε 6 μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων και σε κάποια καταστήματα εστίασης», σημείωσε ο δήμαρχος Αγιάς και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την απομάκρυνση των φερτών υλικών από το παραλιακό οδικό δίκτυο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αγροτική οδοποιία, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να κατευθυνθούν στα καστανοπερίβολα για να μπορέσουν να συγκομίσουν ότι έχει απομείνει από τη σοδειά τους.

Κλειστός στο μεταξύ, ο δρόμος από Μεσοχώρι προς Βλαχογιάννι.

Δείτε φωτογραφίες του onlarissa:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr