11.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κακοκαιρία «Αθηνά» – Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι της Εύβοιας από τις πλημμύρες – Έχουν γίνει ελάχιστα από τα έργα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια. Μετά τις πυρκαγιές ήρθαν οι πλημμύρες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν το νησί. Οι κάτοικοι με ένα λάστιχο και μία σκούπα στο χέρι προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες αλλά μάταια.

«Η φύση εκδικείται για τα μπαζωμένα ρέματα», λένε απεγνωσμένοι με ένα στόμα να σώσουν ό,τι σώζεται.

Ο όγκος του νερού που κατέβηκε από το βουνό ήταν τεράστιος και ανεξέλεγκτος επειδή η καμένη γη δεν μπορεί πια να απορροφήσει το νερό.

Οι δασεργάτες τονίζουν ότι η κακοκαιρία τους πρόλαβε και οι εργασίες διακόπηκαν.

Κόντρα τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης

«Δεν έχουν γίνει τα έργα που έπρεπε να γίνουν. Έχει γίνει μόνο το 10% των έργων», καταγγέλλει ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και συμπληρώνει: «Η καμένη γη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την ορμή του νερού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού, Ιωάννη Κοντζιά. «Δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ούτε αντιπλημμυρικά αλλά ούτε και αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές», σημειώνει στον Αθήνα 9.84 και προσθέτει:

«Έχουμε ευθύνη που δεν καταφέραμε να περιορίσουμε εγκαίρως τη φωτιά και τώρα, που χάσαμε το δάσος κι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου μας, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Μια ήπια βροχή που υπό άλλες συνθήκες θα ερχόταν ως ευλογία τα προηγούμενα χρόνια, προξένησε μεγάλες ζημιές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενες, απλά και μόνο επειδή άλλαξε μια πολύ σπουδαία παράμετρος, δηλαδή το δάσος το οποίο χάθηκε και το οποίο μας προστάτευε».

Από την άλλη, η κυβέρνηση λέει πως τα έργα έχουν προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς

«Έχουμε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή όλο αυτό με φοβερά εντατικούς ρυθμούς δηλαδή να σας πω ότι όσον αφορά τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η προβλεπόμενη διαδικασία», σημειώνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Παρότι στην Κύπρο τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έγιναν σε χρόνο ρεκόρ στην Ελλάδα η κυβέρνηση λέει πως έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό», λέει.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει γνωστό πως πάνω από 700 δασεργάτες εργάζονται στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού και ότι δεκάδες χιλιόμετρα αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

«Συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας.

Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες: 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων, 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων, 2.000 μέτρα σανιδότοιχων, 700 μέτρα κορμοφραγμάτων», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr