24.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής κατά 25,09%

Μειωμένη δραστικά κατά 25,09% στα 1.710.453 hl παρουσιάζεται η ελληνική οινοπαραγωγή την τρέχουσα περίοδο 2021/2022, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ προς την Κομισιόν.

Είναι προφανές ότι η επέλευση των καιρικών φαινομένων με χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επίδρασαν αρνητικά στον όγκο της οινοπαραγωγής γεγονός που αναμένεται να επαληθευτεί μετά την ανακοίνωση του υπουργείου με τα οριστικά στοιχεία τον ερχόμενο Απρίλιο. Τα στοιχεία της οριστικής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και όχι στις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίζεται η α΄ εκτίμηση οινοπαραγωγής.

Κατά κατηγορία οίνων σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων που προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή εμφανίζει διακυμάνσεις σχετικά και την προηγούμενη χρονιά που αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Αντίστοιχα μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%.

Η μείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, επιδρά αρνητικά και στο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, παρά την μικρή αύξηση 5%-8% που παρατηρήθηκε στις τιμές των οινοσταφύλων στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούμενη ήδη εγκατάλειψη των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Ήδη στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ συζητήθηκε η διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος εξαιτίας της απουσίας ελέγχων «επιτρέπει» την μαζική είσοδο στον τομέα σταφυλιών που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν, καθώς και συζητήθηκε η απουσία στρατηγικής στην παραγωγική διαδικασία σταφυλιών που τροφοδοτούν μαζικά την οινοβιομηχανία. Οι δυο αυτές πρακτικές συμβάλλουν, ώστε τελικά να καθηλώνονται οι τιμές των οινοσταφύλων, με απότοκο την δημιουργία ισχυρών τάσεων εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Ακολουθεί ο διαχρονικός πίνακας της ελληνικής οινοπαραγωγής:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr