22 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Μέρκελ – Συνάντηση με Ζάεφ, Ράντεφ και Μακρόν για το βουλγαρικό βέτο

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προσκλήθηκε από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε κοινή συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Επιβεβαιώνει ο Ζάεφ

Αυτό ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του βούλγαρου προέδρου, μία ημέρα πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στο Μπρντό της Σλοβενίας.

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι νωρίς αύριο (σ.σ.: σήμερα) με πρωινό εργασίας ξεκινώ μια συνάντηση με τον επίτροπο Βάρελι και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας ως χώρας που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μαζί με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ» επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

«Λίγο αργότερα, θα έχω μια συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Μακρόν και τον πρόεδρο Ράντεφ. Φυσικά, γνωρίζετε ότι θα μιλήσουμε για την εξεύρεση λύσης και θα στείλουμε για άλλη μια φορά ένα θετικό μήνυμα στη διμερή φιλία, καλή γειτονία και συνεργασία, αλλά και στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθώς και της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας το βήμα το οποίο περιμέναμε τόσο καιρό», ανέφερε ο Ζάεφ.

Να στείλουν μήνυμα

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για μια Σύνοδο Κορυφής για την υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων με συμπεράσματα που θα πρέπει να στείλουν σαφώς ένα μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει επικεντρωμένη στη διεύρυνση.

Και εξέφρασε την προσδοκία ότι η ΕΕ θα κάνει το επόμενο βήμα μέχρι το τέλος του έτους, που είναι η διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης.

Το επίκεντρο των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται να βρίσκεται στους Ράντεφ και Ζάεφ, αν κρίνουμε από το πρόγραμμα που περιγράφεται στην ανακοίνωση, σημειώνει στην ιστοσελίδα της η novatv.mk της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία επικαλείται το echedoros-a.gr.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, από τις 07:30, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολιβερ Βάρελι, και ο σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα προσκαλούν τον Ζάεφ και τον Ράντεφ σε κοινή συνάντηση και στις 9:00 αρχίζει η συνάντηση των Ζάεφ, Ράντεφ, Μέρκελ και Μακρόν.

Απέκλεισε αλλαγή θέσης

Πάντως, όπως σημειώνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα dnevnik.bg της Βουλγαρίας, μέχρι στιγμής η βουλγαρική πλευρά δεν έχει δώσει σήμα ότι η θέση της μπορεί να αλλάξει μέχρι σήμερα – ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών ούτε από την Προεδρία.

Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιοτόβα δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι «σχεδόν καθημερινές» συνομιλίες διεξάγονταν με τον Ράντεφ για να αλλάξει η θέση της Βουλγαρίας.

Μιλώντας στο Bulgaria On Air TV, ωστόσο, η ίδια απέκλεισε την αλλαγής θέσης «επειδή καμία από τις απαιτήσεις μας δεν έχει εκπληρωθεί από την άλλη πλευρά».

Η ταφόπλακα…

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, υπάρχει «ένα νέο προηγούμενο στις σχέσεις μας με την αναμνηστική πλάκα, η οποία αφορά μόνο την αλλαγή της επιγραφής και των ονομάτων, αλλά την αντικατάσταση της ίδιας της Ιστορίας».

Η Γιοτόβα αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό, που αύξησε τις εντάσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, αντικατάστασης ταφόπλακας στο χωριό Κλέπατς της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας, η μεγαλύτερη πίεση ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία «εξακολουθεί να θέλει να σημειώσει κάποια επιτυχία στη διάρκεια της θητείας της, ανεξάρτητα από το θέμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr