22 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καμπανάκι για δυνατό σεισμό στη Θήβα – «Ενεργοποιήθηκε τμήμα ρήγματος κοντά στην πόλη»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να γίνει μεγάλος σεισμός στη Θήβα ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των σεισμολόγων.

Όπως είπε «είναι λογικό να ανησυχούν» οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς με τους πολλούς μικροσεισμούς έχει ενεργοποιηθεί τμήμα του ρήγματος της Θήβας, πολύ κοντά στην πόλη.

«Ενδέχεται να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός» εκτίμησε, υπενθυμίζοντας ότι και ένα μήνα πριν τα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη είχαν ξεκινήσει οι μικροί σεισμοί στην περιοχή.

Πάντως, καθησύχασε λέγοντας ότι λαμβάνονται για πρώτη φορά προληπτικά μέτρα, όπως είναι ο καθορισμός των χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού, επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, καθαίρεση επικίνδυνων στοιχείων από παλιά κτήρια, εξοπλισμός απαραίτητος την ώρα του σεισμού κλπ.

Αναφορικά με την Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι ο κίνδυνος έχει περάσει και ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έπληξε το Αρκαλοχώρι την περασμένη Δευτέρα.
«Δεν ανησυχούμε για άλλο μεγάλο σεισμό στην Κρήτη» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο OPEN.

Τσελέντης για Θήβα: Υπαρκτή η πιθανότητα για μεγάλο σεισμό

Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τόνισε ότι είναι μικρή μεν, αλλά υπαρκτή μεγάλο σεισμό της τάξης των 5 Ρίχτερ στη Θήβα.

Ο κ. Τσελέντης προειδοποίησε ότι η Θήβα είναι από τις χειρότερα θεμελιωμένες πόλεις στην Ελλάδα. καθώς είναι μια ιστορική πόλη και η αρχαιολογική υπηρεσία έχει προχωρήσει σε δεκάδες ανασκαφές.

Καθώς «έχουν γίνει αυθαιρεσίες» οι πολυκατοικίες είναι χτισμένες πάνω σε αρχαία και μπάζα, ο σεισμολόγος εκτίμησε ότι τα κτίρια κινδυνεύουν ακόμα και με μικρότερους σεισμούς.

«Έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα με ευθύνη δικιά μας. Τον Δεκέμβρη ξεκίνησε μια δράση ανατολικά της Θήβας εδώ και λίγο καιρό πήγε δυτικά. Το ρήγμα αυτό είναι σχετικά μικρό, είναι κάτω από την πόλη και δίνει μικρά γεγονότα. Τα μεγαλύτερα που γράψαμε ήταν ένα πάνω από 4 και ένα 4,3. Δεν είναι όπως το Αρκαλοχώρι όπου είχαμε δεκάδες πάνω από 4» είπε στον ΣΚΑΙ ο Άκης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε ακόμη ότι έγιναν δυο επιτροπές σεισμικού κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν είπαν ποτέ οι ειδικοί ότι κινδυνεύει η περιοχή από σεισμό 6,5 Ρίχτερ. «Όμως κάποιος για το 1 λεπτό δημοσιότητας έκατσε κι είπε ότι περιμένει η Θήβα 6,5 Ρίχτερ και βγάλαμε τον κόσμο στα κεραμίδια. Ευτυχώς χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι άντε να έχουμε 5,5 Ρίχτερ στην περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr