22.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Διπλή γραμμή άμυνας για τον κοροναϊό ενόψει ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα

Η επίσπευση της χορήγησης τρίτης δόσης στη χώρα μας – δεδομένου ότι ακόμη αναμένεται η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων – αλλά και του αντιγριπικού εμβολιασμού αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας πριν από την έλευση ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα.

Ηδη τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει έξι έως οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού σχήματος.

Μόλις μία ημέρα πριν – και έπειτα από τη διαρροή εσωτερικού εγγράφου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων – έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσουν τελικά οι επιστήμονες του Οργανισμού σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech.

Εντούτοις και όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο δεν αναμένεται η απόφαση να περιέχει σαφείς οδηγίες για το ποιες ομάδες πολιτών θα έχουν προτεραιότητα στην επόμενη εμβολιαστική φάση.

Αχαρτογράφητο πεδίο

Παράλληλα όμως, και με στόχο να έχει εμβολιαστεί ο ευάλωτος και ηλικιωμένος πληθυσμός της χώρας μας κατά της γρίπης εντός Νοεμβρίου, ενεργοποιήθηκε και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια.

Και αυτό διότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία του κοροναϊού με τον ιό της γρίπης αποτελεί ένα αχαρτογράφητο πεδίο για τους ειδικούς, προκαλώντας αβεβαιότητα.

«Θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά το έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση», εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του αντιγριπικού εμβολιασμού στο υπουργείο Υγείας.

Η ίδια διευκρίνισε ότι «φέτος, τα διαθέσιμα εμβόλια είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Περιλαμβάνουν δύο στελέχη Α, του Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής. Γίνονται σε μία δόση και δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κοροναϊού όσο και των άλλων εμβολίων».

Ελπιδοφόρο, πάντως, είναι το γεγονός ότι πέρυσι εμβολιάστηκε έναντι της εποχικής γρίπης το 84% των ατόμων άνω των 60 χρόνων, με τους επιστήμονες να προτρέπουν και φέτος τους ευπαθείς πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έναντι και των δύο ιών.

Μίνι lockdown

Ηδη άλλωστε, φαίνονται οι επιπτώσεις της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 90%.

Το αποτέλεσμα είναι από την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα να βρίσκονται σε μίνι lockdown.

Στην κόκκινη ζώνη, δε, συμπεριλαμβάνονται και οι περιφερειακές ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η ίδια αρνητική εικόνα δεν ισχύει για το σύνολο της χώρας, ενώ διευκρίνισε ότι έξαρση της διασποράς εντοπίζεται όπου το «τείχος ανοσίας» παραμένει χαμηλό.

Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται υποχώρηση στη δραστηριότητα του κοροναϊού της τάξεως του 7%, ενώ παράλληλα οι νοσηλείες σε ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 3% στο σύνολο της επικράτειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr