20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Σοκ! Πάνω από 16% του πληθυσμού στη Φυλή ζει από τα συσσίτια

Οι λόγοι της φτωχοποίησης των Ελλήνων είναι πολλοί και δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν σε αυτό εδώ το κείμενο. Μπορούμε όμως να αναφέρουμε με στοιχεία που συλλέξαμε πόσες οικογένειες και μεμονωμένα άτομα ζούμε από τα συσσίτια στο Δήμο Φυλής.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης. Περισσότεροι από 7 χιλιάδες άνθρωποι αν δεν υπήρχαν οι δομές σίτισης θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ο πληθυσμός στο Δήμο Φυλής είναι περίπου 40 χιλιάδες άνθρωποι. Επισκεφτήκαμε τις κοινωνικές δομές και είδαμε τι συμβαίνει κατά την διανομή της επισιτιστικής βοήθειας.

Η διανομή ξεκίνησε την τέλη Σεπτεμβρίου και οι δικαιούχοι προσήλθαν στην Κοινωνική Υπηρεσία με καθορισμένο ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να τηρηθούν οι αποστάσεις, ενώ φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα προστασίας και θερμομετρούνταν κατά την προσέλευσή τους.

Οι δικαιούχοι έλαβαν συνολικά περισσότερα από 17 είδη παντοπωλείου (ελαιόλαδο, φακές, ρύζι, μακαρόνι κοφτό, αλεύρι, γάλα εβαπορέ, συμπυκνωμένο χυμό τομάτας κ.ά.), είδη μαναβικής (καρότα, πατάτες), τυροκομικά προϊόντα (φέτα, ημίσκληρο κίτρινο τυρί), νωπό κρέας (χοιρινό) και είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, κρεμοσάπουνο, καθαριστικό υγρό γενικής χρήσης κ.ά.), σε ποσότητες ανάλογες του αριθμού των μελών της κάθε οικογένειας.

«Μία ακόμη διανομή προϊόντων ολοκληρώθηκε με αυστηρά μέτρα προστασίας και άρτια οργάνωση από την Κοινωνική Υπηρεσία. Συνεχίζουμε το κοινωνικό μας έργο με ασφάλεια, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, και βρισκόμαστε δίπλα στους οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας σε κάθε περίσταση», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Αντωνόπουλος.

Πληροφορηθήκαμε πως οι δικαιούχοι αυξάνονται μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο. Άνθρωποι που στερούνται βασικών αγαθών ζούνε ελπίζοντας στη συνδρομή των κοινωνικών δημοτικών δομών. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δήμους της χώρας. Στη Φυλή ο Δήμος έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου όχι μόνο για την επισιτιστική κάλυψη των αναγκών αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής των ωφελούμενων. Όπως την εκπαίδευση, την βοήθεια στο σπίτι, την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Η διάθεση των ανθρώπων εκεί να βοηθήσουν 24ώρες το 24ωρο είναι μια απόδειξη πως όταν κάνεις κάτι χρήσιμο τότε αποκτάς και το ανάλογο κίνητρο.

Παρατηρώντας κανείς την ζωή στην Αττική, με τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα, τα γεμάτα καφέ και εστιατόρια να αδυνατεί να συμφωνήσει με το ρεπορτάζ. Ακόμη και από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων το καλοκαίρι το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι πως διάγουμε άνετο βίο.

Με μια διαφορετική ματιά όμως, αν αναλογιστούμε πως το φαίνεσθαι είναι πάντα διαφορετικό από το «είναι» τότε ίσως σκεφτούμε πως 1-2 εκατομμύρια Έλληνες αρκούν να γεμίσουν δρόμους, καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Υπάρχει και το υπόλοιπο του πληθυσμού όμως που επιβιώνει πολύ δύσκολα και στις δομές των δήμων «δηλώνει» το πραγματικό του μέγεθος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr