13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ευρωζώνη – Σε χαμηλό πενταμήνου ο σύνθετος δείκτης PMI τον Σεπτέμβριο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Σεπτέμβριο, καθώς οι περιορισμοί για τον περιορισμό της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού χτύπησαν τη ζήτηση, ενώ και οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα ώθησαν το κόστος εισροών σε υψηλό άνω των δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η IHS Markit.

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός εξάπλωσης των νέων κρουσμάτων επιβραδύνθηκε σημαντικά τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι εναπομείναντες περιορισμοί είναι απίθανο να αρθούν σύντομα σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες, όπως επισημαίνει το CNBC.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 56,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 59,0 τον Αύγουστο σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της IHS Markit. Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον Απρίλιο.

Αν και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ήταν πολύ κάτω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters, που έδωσε 58,5 μονάδες.

Ανεπιθύμητος συνδυασμός

«Ο προκαταρκτικός PMI του Σεπτεμβρίου αναδεικνύει έναν ανεπιθύμητο συνδυασμό μιας απότομα βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης και μιας απότομης αύξησης των τιμών», δήλωσε ο Κρίς Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην IHS Markit.

«Η ανάπτυξη φαίνεται ότι θα εξασθενήσει περαιτέρω τους επόμενους μήνες εάν οι αντίθετοι άνεμοι της τιμής και της προσφοράς δεν δείξουν σημάδια εξασθένησης, και ειδικά αν όλο αυτό συνοδεύεται από οποιαδήποτε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού καθώς κατευθυνόμαστε προς το φθινόπωρο».

Από την άλλη, η αισιοδοξία για τη μελλοντική παραγωγή έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των οκτώ μηνών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι νέες επιχειρήσεις – μια μέτρηση που παρακολουθεί τη ζήτηση στον κλάδο – κατέγραψαν αύξηση με τον πιο αργό ρυθμό στους τελευταίους πέντε μήνες.

Επίσης, ο μεταποιητικός δείκτης PMI μειώθηκε στις 58,7 μονάδες από 61,4 τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και κάτω από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 60,3. Ο δείκτης μέτρησης της παραγωγής που τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI υποχώρησε στις 55,6 μονάδες από 59,0, δηλαδή στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.

Η εξασθενημένη ζήτηση οδήγησε τις εταιρείες να προσλάβουν προσωπικό με τον πιο αργό ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου.

Πηγή: ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr