23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

«Μειώστε άμεσα το όριο του χρέους» – Η έκκληση έξι πρώην υπ. Οικονομικών προς το Κογκρέσο

Έκκληση προς το Κογκρέσο να λάβει τάχιστα μέτρα για να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, απευθύνουν έξι πρώην υπουργοί Οικονομικών της χώρας, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για «σοβαρή οικονομική και εθνική ασφάλεια».

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι πιθανότατα θα έχουν αρκετά μετρητά για να πληρώσουν τους κυβερνητικούς λογαριασμούς μέχρι κάποιο σημείο τον Οκτώβριο, αλλά δεν έχουν ακόμη προσφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία «drop dead».

Οι πρώην υπουργοί Χένρι Πόλσον, Τίμοθι Γκάιτνερ, Λάρι Σάμερς, Τζακ Λιου, Ρόμπερτ Ρούμπιν και Μάικλ Μπλούμενταλ  είπαν στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ότι ακόμη και το φλερτ με μια πρώτη χρεοκοπία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τρομάξει τις αγορές.

«Ως πρώην υπουργοί Οικονομικών, γράφουμε για να εκφράσουμε τη βαθιά αίσθηση του επείγοντος ότι η ηγεσία του Κογκρέσου, σε συνεργασία με τη κυβέρνηση και τον πρόεδρο, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει μια βιώσιμη νομοθετική διαδικασία απαραίτητη για την αύξηση του ορίου χρέους», έγραψαν.

«Ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη αθέτηση μπορεί να απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσαν. «Δημιουργεί τον κίνδυνο της διαταραχής των αγορών και της καταστροφής της οικονομικής εμπιστοσύνης και θα εμποδίσει τους Αμερικανούς να λάβουν ζωτικές υπηρεσίες. (…) Και αυτή η ζημιά θα ήταν δύσκολο να αποκατασταθεί ».

Όπως αναφέρει το CNBC η αύξηση ή η αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους δεν επιτρέπει νέες δαπάνες. Αντ ’αυτού, μοιάζει περισσότερο με την αύξηση του πιστωτικού ορίου σε μια πιστωτική κάρτα και επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να εξοφλήσει τα χρέη της χώρας.

«Ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε εγκρίνει καμία δαπάνη, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το ανώτατο όριο του χρέους τώρα», έγραψε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην Wall Street Journal το Σαββατοκύριακο.

Η αδυναμία πληρωμής «πιθανότατα θα καθυστερήσει μια ιστορική οικονομική κρίση και θα επιδείνωνε τη ζημιά της συνεχιζόμενης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Η χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στα επιτόκια, απότομη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλη χρηματοπιστωτική αναταραχή ».

Η Γέλεν έχει επίσης στείλει πολλαπλές επιστολές στην ηγεσία του Κογκρέσου ζητώντας από τους νομοθέτες να περάσουν την αναστολή ή την αύξηση το συντομότερο δυνατό.

Εκτός κυβερνητικών αξιωματούχων, οικονομολόγοι της Wall Street έχουν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι μια αθέτηση ή το φάσμα της αθέτησης, θα μπορούσε να βλάψει τους Αμερικανούς μέσω μεγαλύτερου κόστους δανεισμού και υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr