17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Κοροναϊός – Στο μάτι του κυκλώνα η Θεσσαλονίκη – Ξορκίζουν νέο lockdown

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα ακολουθώντας τη νωχελική πτώση του υδραργύρου, πρώτα στη βόρεια Ελλάδα και ύστερα στην υπόλοιπη χώρα, η οποία κατάφερε μέχρι σήμερα να συγκρατήσει την αναμενόμενη νέα έξαρση της πανδημίας αλλά είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Η ίδια μετάλλαξη ενδημεί εδώ και λίγο καιρό σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όμως η ανησυχία είναι έκδηλη για τη βόρεια Ελλάδα, όπου πέρυσι τέτοια εποχή, είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται πυκνά τα νέφη του ιού στον ουρανό της για να τον κατακρημνίσουν στη συνέχεια σε κάθε γωνιά προκαλώντας το εφιαλτικό τρίτο κύμα.

Η Θεσσαλονίκη με πολύ λιγότερους κατοίκους από την Αθήνα εκδηλώνει πλέον ισάριθμες μολύνσεις, όμως οι άνθρωποι εκεί, δεν είναι στο ίδιο ποσοστό εμβολιασμένοι, οι 6 στους 10 λένε τα στοιχεία, και αυτό ερμηνεύεται από τους ειδικούς και συνακόλουθα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έσπευσε την Τετάρτη στην περιοχή, ως η καταλυτική αιτία της παρατηρούμενης, ιδιαίτερα ανησυχητικής κατάστασης.

Η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία είναι ορατές. Οχι μόνο στις υπερωρίες που γράφουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία για να προσπαθήσουν να σώσουν τις ζωές των ολοένα και περισσότερων ασθενών που διακομίζονται στα νοσοκομεία, αλλά και μεταξύ των υπολοίπων ανθρώπων που ζουν με τον εφιάλτη ενός νέου λοκντάουν, που θα σημάνει αυστηρούς περιορισμούς στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή μίας τεράστιας περιοχής.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως αυτός ακριβώς ο περιορισμός τέθηκε σε ισχύ σε ένα ζωτικό κύτταρο της κοινωνικής διεργασίας, σε ένα σχολείο και ειδικότερα σε ένα τμήμα της Β΄Δημοτικού, όπου οι μικροί μαθητές μετέφεραν μαζί με τα βιβλία και τις κασετίνες, την μετάλλαξη Δέλτα. Ετσι το τμήμα Β2 του Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, δεν θα λειτουργήσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και κανείς δεν ξέρει ποιο και πότε θα είναι το επόμενο.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που συναντήθηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη με δημάρχους, τόνισε ότι ενώ ο μέσος όρος των εμβολιασμένων στην υπόλοιπη χώρα είναι στο 60%, στη Θεσσαλονίκη είναι στο 52% και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα χαμηλά. Είπε ακόμη ότι το 92% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ της χώρας είναι ανεμβολίαστοι.

Την ώρα που το στοίχημα για ανοικτά σχολεία δεν πέρασε το εμπόδιο στην πρώτη στροφή του αγώνα αντοχής, η νέα μέρα που ξημέρωσε βρίσκει τις νοσηλείες στη Βόρεια Ελλάδα να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 11%, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης έκρουσε τον «κώδωνα του κίνδυνου» υπογραμμίζοντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα έχει αυξητική τάση της τάξεως του 15%.

Αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη από το πρωί της περασμένης Παρασκευής τελούν υπό καθεστώς τοπικών περιορισμών οι περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας. Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως περιοχή με υψηλό ιικό φορτίο (όταν στην Αττική καταγράφονται τάσεις αποκλιμάκωσης) όμως παρ’ όλα αυτά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των επιδημιολόγων αποφασίστηκε η Θεσσαλονίκη να παραμείνει εκτός της κόκκινης ζώνης, καθώς οι δείκτες δίνουν χρονική παράταση.

«Η συμπρωτεύουσα έχει επιβάρυνση σε νοσηλείες τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως κατά πάσα πιθανότητα αυτό οφείλεται εξαιτίας των υψηλών μεταδόσεων σε όμορες περιφερειακές ενότητες», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής. Ο ίδιος, εντούτοις, εμφανίζεται βέβαιος (εκτός θεαματικών εξελίξεων στο πεδίο των εμβολιασμών) ότι «η Βόρεια Ελλάδα θα μας απασχολήσει αυτό τον χειμώνα. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη άλλα και η πτώση της θερμοκρασίας που ευνοούν τον συγχρωτισμό σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, δημιουργούν συνθήκες υψηλού ρίσκου. Εάν το αρνητικό σενάριο επαληθευτεί η Θεσσαλονίκη θα σηκώσει το βάρος».

Βάρος υπάρχει και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Αχαΐα, όπου σε λίγα 24ωρα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό επτά άνθρωποι. Κάτω από μία κατ΄ουσίαν επίφαση αμεριμνησίας που χαρίζουν οι τελευταίες ηλιόλουστες μέρες του Σεπτέμβρη, με τις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να απογειώνονται χάρη στην πλειοδοσία αισιοδοξίας απο μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού και οίκους αξιολόγησης, η μετάλλαξη Δέλτα πλέει και αυτή σε πελάγη ευτυχίας.

Συμπληγάδες πέτρες στο περιβάλλον που ευνόησε τον γενετικό αυτοσχηματισμό της δεν υπάρχουν και με μία κυκλωτική κίνηση πιάνει τα άκρα, μολύνοντας τους ηλικιωμένους ανθρώπους από τη μία και προσβάλλοντας τα παιδιά από την άλλη. Γενς Σπαν – Η ερχόμενη άνοιξη θα σημάνει το τέλος της πανδημίας

Η ανίχνευση της στον οργανισμό τόσων παιδιών, τρομάζει. Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι τα κρούσματα κοροναϊού στις ηλικίες 4-18 ετών παρουσιάζουν αύξηση 140%. Το διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου, τα κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών ήταν 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα).

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος είπε  ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων, «ποσοστά κρουσμάτων που μπορεί να μεγαλώσουν και άλλο», αφορούν στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr