15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Αφρικανική πανώλη των χοίρων – Πρώτο ξέσπασμα την Αϊτή εδώ και 37 χρόνια

Το πρώτο ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εδώ και 37 χρόνια κατέγραψε η Αϊτή. Το γεγονός ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), εκφράζοτας τις ανησυχίες για την εξάπλωση της νόσου στην Αμερική.

Επιχείρηση στην Άνσε-α-Πίτρε, κοντά στα σύνορα της Αϊτής με την Δομινικανή Δημοκρατία, αποκάλυψε ξέσπασμα της νόσου στην Αϊτή στις 26 Αυγούστου, αναφέρει σε έκθεσή του ο OIE.

Το ξέσπασμα της νόσου είναι «ένα ατυχές γεγονός», αλλά δεν προκαλεί έκπληξη λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων στην Δομινικανή Δημοκρατία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο έχει διαβουλεύσεις με αξιωματούχους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και των δύο χωρών.

Τα κρούσματα στην Ισπανιόλα, στην Δομινικανή Δημοκρατία, προκάλεσαν ανησυχίες ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, στην οποία δεν υπήρχε ποτέ η νόσος αυτή και να παραλύσει προσωρινά τις αμερικανικές εξαγωγές χοιρινού.

Οι κυβερνήσεις αποκλείουν συχνά τις εισαγωγές χοιρινού από χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί η ασθένεια αυτή για να αποτρέψουν την μετάδοσή της.

Οι ΗΠΑ ήδη απαγορεύουν τις εισαγωγές χοιρινού από την Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία λόγω μιας άλλης ασθένειας των χοίρων εκεί, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Την ίδια ώρα η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων έχει αυξήσει τις επιθεωρήσεις για παράνομη εισαγωγή χοιρινού στις πτήσεις από την Ισπανιόλα και για να εξασφαλίσει ότι γίνεται σωστή απόρριψη των σκουπιδιών από τα αεροπλάνα, σύμφωνα και πάλι με το υπουργείο, το οποίο είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι η Δομινικανή Δημοκρατία είχε καταγράψει τα πρώτα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εδώ σχεδόν 40 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε το ξέσπασμα της νόσου στην Αϊτή μετά την ανάλυση δειγμάτων που είχαν ληφθεί σε εργαστήριο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον OIE, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αϊτή διεξάγει ελέγχους για την νόσο και έχει επιβάλλει καραντίνα για τον έλεγχο του ξεσπάσματος.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι αβλαβής για τους ανθρώπους, αλλά συχνά μοιραία για τους χοίρους. Αυτή ξεκίνησε στην Αφρική και εξαπλώθηκε στη συνέχεια στην Ευρώπη και την Ασία και έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων χοίρων.

Η ασθένεια αυτή εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Κίνα πριν από τρία χρόνια και μέσα σε έναν χρόνο εξόντωσε τον μισό πληθυσμό των χοίρων που εκτρέφονταν στη χώρα.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr