17.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών.

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές απαιτούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό σε σχολεία και ΑΕΙ, καταδικάζοντας παράλληλα την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αντίστοιχα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται επίσης σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στις κινητοποιήσεις καλούν οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες – ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ – όπως επίσης δεκάδες ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Τα Δ.Σ. των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (Δ.Ο.Ε., Ο.Λ.Μ.Ε., Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) στην έναρξη μιας ακόμη εξαιρετικά δύσκολης σχολικής χρονιάς τόσο λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας αλλά και του ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου κάτω από το οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να προσφέρουν το έργο τους, εκφράζουν την αγωνία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων με  απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και χωρίς προετοιμασία που θα διασφαλίζει την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών και το να παραμείνουν ανοιχτά.

Το αίτημα για την προσπάθεια εξεύρεσης των χώρων εκείνων που θα διευκόλυναν τη λειτουργία μη πολυπληθών τμημάτων ώστε να διασφαλιστεί η θεμελιώδης συνθήκη της ύπαρξης των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των μαθητών στις σχολικές αίθουσες απαντάται  για μια ακόμη χρονιά αρνητικά. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά  και η πολιτική ηγεσία «απαντάει» με τον πανελλαδικό μέσο όρο μαθητών ανά τάξη. Τόσο επικίνδυνη ανευθυνότητα και έλλειψη της αίσθησης του χρέους της διασφάλισης των όρων υγιεινής  και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται ακόμα και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με δεδομένη την εξάπλωση της πανδημίας, είναι αντιφατικά και αντικρουόμενα.

Την ίδια στιγμή,  η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. Κλίμα αυταρχισμού και απειλές για πειθαρχικές διώξεις βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα των δημόσιων τοποθετήσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Οι τρεις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες καλούν εκπαιδευτικούς και γονείς στην πρώτη κοινή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου το απόγευμα της Τετάρτης 15/9 και ώρα 18:30 στα Προπύλαια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Το κάλεσμα της ΟΛΜΕ

syllaltirio propylaia propylaia foitites

Στο σχετικό κάλεσμά της, η ΟΛΜΕ αναφέρει:

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με  απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και με την κυβέρνηση να εκπέμπουν αντιφατικά και αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών και μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου κάτω από το οποίο καλούνται να προσφέρουν το έργο τους.

Απαιτούμε:

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Καμία αναστολή εργασιακών δικαιωμάτων!
  • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές/τριες στις τάξεις, έως 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Άμεση κάλυψη των κενών.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
  • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
  • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στη 18.30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr