17.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΚΕ για Αφγανιστάν – Ιστορικές οι ευθύνες ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τα βάσανα και τον ξεριζωμό του αφγανικού λαού

«Τις μεγάλες, ιστορικές ευθύνες της ΕΕ, των κρατών μελών, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών τους και της κατοχής, για τα βάσανα του αφγανικού λαού, και ιδιαίτερα των γυναικών», ανέδειξε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην αντίστοιχη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στην ομιλία του επισήμανε ότι «τα κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση του αφγανικού λαού, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους Ταλιμπάν, δεν σβήνουν τις ιστορικές ευθύνες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ».

«Στα 1980 η ΕΕ, τότε ΕΟΚ, τα κράτη-μέλη της, στήριξαν και χρηματοδότησαν τους ‘πρόδρομους’ των σκοταδιστών Ταλιμπάν, για να ανατρέψουν τη λαϊκή κυβέρνηση, που υλοποίησε ίσα δικαιώματα κι ελευθερίες ανδρών και γυναικών. Με προσχήματα δικαιολόγησε η ΕΕ το 2001 την ιμπεριαλιστική επέμβαση, το στρατό κατοχής, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, ξεριζωμένους, φτώχεια και εξαθλίωση για τον αφγανικό λαό. Προκλητικά σήμερα επανέρχεται το ζήτημα δημιουργίας στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ για νέες αντίστοιχες επεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ θεωρεί τους Ταλιμπάν, που οι ΗΠΑ προίκισαν με δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων εξοπλισμό και υποδομές, ‘εν δυνάμει εταίρους’, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε μια χώρα με κομβική γεωπολιτική σημασία, σε αντιπαράθεση με ΗΠΑ -Κίνα-Ρωσία» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε καταλήγοντας:

«Είναι σήμερα ανάγκη, να δυναμώσει η πάλη για τα δικαιώματα των Αφγανών προσφύγων σε άσυλο, διεθνή προστασία, σε υγεία, στέγαση, εργασία, στις χώρες τελικού προορισμού τους, κόντρα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα που δημιουργεί πολέμους, επεμβάσεις, φτώχεια, προσφυγιά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr