23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Το ΣτΕ δεν ενέκρινε την πολεοδόμηση του οικισμού των δικαστών στις Ροβιές Ευβοίας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ενέκρινε το πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού ιδιοκτησίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), έκτασης 106.802 τ.μ., στη θέση Κονταρράδες των Ροβιών Ευβοίας.

Η ΕΔΕ, από το 2012, προσπαθεί να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του οικισμού της (β΄κατοικίας) στη θέση Κονταρράδες-Πευκιάς-Κάτω Πευκιάς των Ροβιών του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια.

Το 2012, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ενέκριναν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού της ΕΔΕ, καθώς δεν είχε καταβληθεί, τότε, στο «Πράσινο Ταμείο», η προβλεπόμενη ειδική χρηματική εισφορά.

Με το διάταγμα, καθορίζονται οι οικοδομήσιμοι χώροι, οι οδοί, οι πεζόδρομοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι αθλητισμού και παιδικής χαράς, ο χώρος εκκλησίας και εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, όπως και ο χώρος αντλιοστασίου, δύο εκτάσεων, 56.469 τ.μ. και 50.333 τ.μ.

Η εν λόγω έκταση είναι μέσα σε θεσμοθετημένη Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), που καθορίστηκε με την από 12.11.2001 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με μεταγενέστερη (8.12.2003), η οποία επιτρέπει να πολεοδομηθεί ως περιοχή β΄κατοικίας.

Το διάταγμα επανακατατέθηκε το 2020 στο ΣτΕ, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας, το περασμένο έτος, με την υπ’ αριθμ. 89/2020 γνωμοδότησή τους, απείχαν από την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του, «έως ότου υποβληθούν από τη διοίκηση συγκεκριμένα στοιχεία για την εν λόγω περιοχή».

Στην συνέχεια, τον περασμένο Ιούνιο, επανακατατέθηκε στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά και πάλι το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας, Χρήστος Ντουχάνης και εισηγήτρια η πάρεδρος, Ζωή Θεοδωρικάκου), με την υπ΄ αριθμ. 132/2021 γνωμοδότησή του, το έκρινε παράνομο αυτή τη φορά, καθώς στηρίχθηκε στην υπ΄ αριθμ. 6643/4170/2001 απόφαση γενικών κατευθύνσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία «κατά νόμο έχει παύσει να ισχύει, λόγω της έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για την περιοχή», ενώ το σχέδιο Διατάγματος συνοδεύεται από βεβαιώσεις οι οποίες εκδόθηκαν, χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους το ήδη εκδοθέν ΓΠΣ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr