22.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Ήταν ο χθεσινός ο κύριος σεισμός στην Αττική; Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, με τον  πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, να τονίζει μεν πως η δόνηση δεν φοβίζει αλλά οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο.

Ο συγκεκριμένος σεισμός σχετίζεται, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είτε με προέκταση του μεγάλου ρήγματος της Πάρνηθας ή προήλθε από το ρήγμα της Πεντέλης.

«Πάντως, σε κάθε περίπτωση επειδή είναι δύσκολο τα ρήγματα να διαχυθούν στον αστικό ιστό, θεωρούμε ότι η εξέλιξη είναι πολύ καλή, και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Του κύριου σεισμού χθες, ακολουθήθηκαν μικροί σεισμοί που δεν έγιναν αντιληπτοί» υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Κατά περιοχές υπάρχει μικρή δραστηριότητα αυτή την περίοδο, επιβεβαίωσε ο κ. Λέκκας, θετικό γεγονός, καθώς εκτονώνεται η ενέργεια.

«Αυτό που έχουμε σαν υπόνοια είναι μήπως εξελιχθεί όλη αυτή η δραστηριότητα σε κάτι μεγαλύτερο. Πάντως στη συντριπτική πλειοψηφία, γίνεται ένας μικρός σεισμός που στη συνέχεια αποσβαίνεται. Μία στις 20 φορές ουσιαστικά χαρακτηρίζεται σαν προσεισμός, δηλαδή είναι ο προάγγελος ενός μεγαλύτερου σεισμού» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού, απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη, «ωστόσο διατύπωση επιστημονικών προσεγγίσεων είναι θεμιτή. Εμείς ως ΟΑΣΠ πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι χρειαστεί, οι δομημένος ιστός της χώρας είναι πολύ ανθεκτικός, επομένως έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr