«Για 12 διαφορετικούς λόγους ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση».  Με αυτή την ρητή αναφορά η Εισαγγελία Χαλκίδας προχώρησε στην αρχειοθέτηση της μήνυσης για τις συνθήκες θανάτου του 78χρονου πρώην υπουργού που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής –στις 24 Ιανουαρίου 2021- στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.

Το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, κι είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».

Η απόφαση αυτή των δικαστικών αρχών επιβεβαιώνει πλήρως σειρά δημοσιευμάτων του «Βήματος» και του in.gr αλλά και των «Νεων» στα οποία επισημαινόταν ότι η εκδοχή δολοφονίας του άτυχου πρώην πολιτικού από δύο αλιείς της Ερέτριας η οποία στηρίχθηκε από δύο αμφισβητούμενες μαρτυρίες δύο ιδιωτών, δεν είχε αντίκρισμα στα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης. Καθώς κι ότι ο τραγικός θάνατος του πρώην υπουργού οφείλεται σε ατύχημα.

Οι αντιφάσεις των μαρτύρων

Όπως επισημαίνει κι η Εισαγγελία Χαλκίδας στην σχετική διάταξη μάρτυρες οι δύο μάρτυρες περιγράφουν με τελείως διαφορετικό τρόπο την υποτιθέμενη λογομαχία ή συμπλοκή του Σήφη Βαλυράκη με τους δύο αλιείς, δίνεται διαφορετική περιγραφή του σκάφους στο οποίο επέβαιναν. Ακόμη ο ένας εξ αυτών δεν φαίνεται να προσκομίζει στοιχεία ότι ήταν παρών στην Ερέτρια εκείνη την μοιραία ημέρα. Επιπλέον όπως σημειώνεται στο δικαστικό έγγραφο υπάρχει σειρά μαρτύρων ότι οι δύο αλιείς που κατονομάζονταν από τον ένα μάρτυρα ότι επέφεραν φονικά πλήγματα εναντίον του 78χρονου πολιτικού είχαν ισχυρό άλλοθι ότι ήσαν, τις κρίσιμες ώρες, στα σπίτια τους στην Ερέτρια.

Στην εν λόγω διάταξη μηνημονεύονται αποσπάσματα έκθεσης πραγματογνωμοσύνης ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού οφείλεται από λάθος χειρισμό στο φουσκωτό σκάφος του, πτώση του στην θάλασσα και κτύπημα, δυστυχώς , από την προπέλα του ίδιου του σκάφους.

Προηγούμενο άρθροΠρος τιμήν του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και των ηρώων του 1821
Επόμενο άρθροΣτΕ – Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για σύσταση νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας – Τι διευκρινίσεις ζητά