21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μίκης Θεοδωράκης – Συγκλονιστική η τελετή αποχαιρετισμού του μεγάλου Έλληνα

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανένα. Το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα και η μαζική παρουσία του κόσμου υπογράμμισε αυτό που ήξεραν ήδη όλοι. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και κοινωνικός αγωνιστής βρίσκεται μέσα στις καρδιές της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη ήταν λιτή, αλλά συγκλονιστική. Τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη δεν έφυγε παρά τη βροχή που ξεκίνησε όταν η σορός του μεγάλου μουσουργού μεταφερόταν από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στον κυρίως χώρο της Μητρόπολης Αθηνών, σε μια άκρως συμβολική στιγμή.

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν έξω από τη Μητρόπολη

Ο αποχαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας – «Παιδαγωγός του Έθνους» ο Μίκης

«Παιδαγωγό του Έθνους» χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον αποχαιρετισμό της από τη Μητρόπολη Αθηνών. «Σήμερα αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές. Και αυτές που μοιράστηκαν μαζί του βιωμένες εμπειρίες, και αυτές που εισέπραξαν τα τραγούδια του σαν ένα κάλεσμα για την υπέρβαση του ατομικού και τη συνάντηση με τους άλλους», είπε αρχικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον αποχαιρετούν οι άνθρωποι, αλλά και οι τόποι. Οι τόποι που τους έζησε σαν δωρεά, τόποι μυρωμένοι των παιδικών του χρόνων, η Χίος, η Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, ο Πύργος, η Πάτρα, η Τρίπολη, όπου και έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία 17 ετών με το έργο του «Κασσιανή»· οι τόποι της νιότης του – η Αθήνα, τα Χανιά, η Αλεξανδρούπολη – και της διεθνούς του αναγνώρισης: από το Παρίσι ως τη Μόσχα, από το Τελ Αβίβ ως τη Στοκχόλμη, από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ως την Αβάνα.

Αλλά και οι τόποι της εξορίας, η Ικαρία, η Μακρόνησος, η Ζάτουνα της Αρκαδίας, ο Ωρωπός, τους οποίους ο συνθέτης μετέτρεψε σε εστίες δημιουργικής έμπνευσης, καταφέρνοντας έτσι να ακυρώσει έμπρακτα τη φίμωσή του», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr