Η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με τιμές-σοκ στον τομέα της ενέργειας, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κρίση στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία, ενώ οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στο γραφείο, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Οι αυξανόμενες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας, από λιπάσματα έως χάλυβα, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή.

Οι τιμές ανεβαίνουν, παρότι βρισκόμαστε λίγο μετά το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλή, θέτοντας τις βάσεις για ένα δύσκολο χειμώνα. Οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές και την ίδια ώρα δημιουργείται ένα «ντόμινο» αυξήσεων σε πολλά αγαθά, από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές – ένας πονοκέφαλος για τους πολιτικούς, που προσπαθούν να συγκεντρώσουν υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση.

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Τράπεζα – Η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» το 6,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Επόμενο άρθροΓέλεν – Έκκληση προς το Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του χρέους