18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Alpha Bank – Πόσο τρομάζει ο πληθωρισμός τις αγορές  

Η  αύξηση του πληθωρισμού που απασχολεί την τρέχουσα περίοδο σε μεγάλο βαθμό τις κεντρικές τράπεζες και τους συμμετέχοντες στις αγορές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινής φύσεως, καθώς έχει προέλθει από εποχικούς παράγοντες. Μέχρι τώρα οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει στην αύξηση του πληθωρισμού, καθώς έχουν πεισθεί ότι θα είναι παροδικός.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού θα είναι διατηρήσιμο για το επόμενο έτος, η επίπτωση στις αγορές, ιδιαίτερα στις αποδόσεις στη λήξη ομολόγων, θα είναι σημαντική.

Οι αναλυτές, Μαρία Κουτουζή, Ιωάννης Κουραβέλος, CFA Κων/νος Αναθρεπτάκης και Νικόλαος Σακαρέλης της διεύθυνσης επενδυτικών χαρτοφυλακίων της Alpha Bank σε μία ενδελεχή ανάλυσή τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού αποδίδεται όντως σε προσωρινούς παράγοντες και η επίπτωση βάσης τους επόμενους μήνες θα μετριασθεί σημαντικά.

Ωστόσο, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτιμώμενη αύξηση των ενοικίων αναμένεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα του στόχου των Κεντρικών Τραπεζών και το επόμενο έτος.

Η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών θα πρέπει σταδιακά να είναι λιγότερο υποστηρικτική για να μετριαστεί ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για αρκετό χρονικό διάστημα, αναφέρουν.

Στο παραπάνω περιβάλλον, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, οι ομολογιακές αγορές αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση, ενώ οι τοποθετήσεις σε εμπορεύματα, ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό και η αγορά ακινήτων παρουσιάζουν κατά μέσο όρο καλύτερη επίδοση σε περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού.

Πού αποδίδεται η άνοδος του πληθωρισμού

Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του πληθωρισμού αποδίδεται από τους αναλυτές σε προσωρινούς παράγοντες, όπως η σημαντική ενίσχυση που παρουσίασαν οι τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές ενέργειας, η σημαντική ανοδική επίπτωση στον πληθωρισμό, αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα (περίπου $70/βαρέλι). Η στάθμιση των τιμών ενέργειας στον πληθωρισμό είναι, πάντως, περιορισμένη συγκριτικά με τη στάθμιση που έχουν τα τρόφιμα.

Ο δείκτης τροφίμων και αγροτικών προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών, όμως, παρουσίασε, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (40,5%) από το 2011 τους τελευταίους μήνες, τάση, που αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι τιμές των ενοικίων έχουν, επίσης, ιδιαίτερα υψηλή στάθμιση  στον πληθωρισμό, ισχυρών οικονομιών όπως των  ΗΠΑ, ενώ ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που έχει προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού στις ισχυρές οικονομίες, είναι οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς.

Οι  εκτιμώμενες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των ενοικίων αναμένεται να έχουν, πάντως, περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.

Επίσης, οι τιμές αρκετών αγαθών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς επηρεάζονται ανοδικά από τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές ναύλων.

Το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών έχει αυξηθεί δραματικά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των ελλείψεων που παρατηρούνται σε προσωπικό και φορτηγά πλοία.

Ενδεικτικά το κόστος για τη μεταφορά ενός κοντέινερ 67 κυβικών μέτρων (40 foot) από τη Shanghai στο Los Angeles πλέον διαμορφώνεται στα $11.509 ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 ήταν στα $3.870 (ετήσια αύξηση 197%).

Σημαντική επίδραση στην προοπτική του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα έχουν οι μισθοί, αν και δεδομένου ότι η απασχόληση δεν έχει ακόμα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση των μισθών τους επόμενους μήνες.

Πηγή ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr