19.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μίκης Θεοδωράκης – Τελευταίο «αντίο» με ένα λουλούδι και ένα τραγούδι στα χείλη – Στις 10:00 ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα

Με ένα λουλούδι στο χέρι και με τους ήχους από τα ανυπέρβλητα έργα του να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα, πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής στον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη.

Χιλιάδες πολίτες, τηρώντας τα μέτρα προστασίας λόγω πανδημίας, ανέμεναν με υπομονή στη Μητρόπολη Αθηνών για να τον αποχαιρετήσουν στο ταξίδι του προς την αιωνιότητα.

Έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών είχε σχηματιστεί μια ουρά ανθρώπων που περίμεναν καρτερικά. Εκεί βρέθηκε ο γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα.

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν συγκινητικές.

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική. Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου!» σιγοτραγούδησαν αρχικά και όσο περνούσε η ώρα τόσο συνέχιζε το τραγούδι με κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη που είναι διαχρονικά κι έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, στην πλατεία της Μητρόπολης ακουγόταν ο ήχος από τα τραγούδια του Μίκη.

Η Χούντα απαγόρευσε τα τραγούδια του, τον φυλάκισε, ο ίδιος δεν λύγισε και ο κόσμος αυτά τα δεν τα ξεχνά. Ίσα ίσα για αυτούς που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του, αυτά αποτελούν το μουσικό background των κοινωνικών αγώνων που οι ίδιοι έχουν δώσει. Γι’ αυτό πολλοί μπορεί να διαφωνούν με τις επιλογές του, ιδιαίτερα μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά τον έχουν πολύ ψηλά.

Συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα

Το λαϊκό προσκύνημα θα επαναληφθεί σήμερα, Τρίτη (από τις 10:00 ως τις 19:00) και αύριο (από τις 10:00 ως τις 14:00).

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 15:00, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εμβληματικό συνθέτη θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σημειώνεται πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων.
Στη συνέχεια η σορός του μεταφερθεί με πλοίο στα Χανιά.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, κάτι που ήταν η τελευταία του επιθυμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr