20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το real estate

Οι αγοραστές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν σοβαρά του κινδύνους  από την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικού μεσιτικού κολοσσού Redfin στο CNBC.

«Οι αγοραστές συνεχίζουν να οδεύουν προς την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο Γκλεν Κέλμαν.

Η εποχή των πυρκαγιών γίνεται μεγαλύτερη και πιο έντονη ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, που τροφοδοτείται από τις θερμότερες θερμοκρασίες και τις ξηρότερες συνθήκες. Ομοίως, λένε οι επιστήμονες, οι τυφώνες και οι πλημμύρες αυξάνονται σε σφοδρότητα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Οι αγοραστές κατοικιών σε ευάλωτα μέρη της χώρας δεν πτοούνται από αυτές τις πραγματικότητες, είπε ο Κέλμαν. «Οι ίδιοι οι αγοραστές καθοδηγούνται από την προσιτή τιμή και τα πιο προσιτά μέρη στην Αμερική είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή», είπε. «Θα πλημμυρίσουν από τους τυφώνες. Θα επηρεαστούν από τις πυρκαγιές ».

«Αν κοιτάξετε πού μετακινούνται οι άνθρωποι, πρόκειται για τη Φλόριντα και τα Νοτιοανατολικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε πλημμύρες και έχουν επίσης απίστευτο κίνδυνο θερμότητας καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Και μετακομίζουν επίσης σε μέρη όπως το Φοίνιξ, το Λας Βέγκας και η Γιούτα », είπε ο Κέλμαν.

Ο πληθυσμός της Γιούτα αυξήθηκε περισσότερο από 18% μεταξύ 2010 και 2020, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πολιτεία των ΗΠΑ εκείνη τη χρονική περίοδο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής. Ο Κέλμαν επεσήμανε μια πρόσφατη ανάλυση της Redfin που διαπίστωσε ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των σπιτιών στη Γιούτα αντιμετωπίζουν αυτό που η εταιρεία χαρακτηρίζει ως «υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς».

«Νομίζω ότι αυτή η ιδέα πως η κλιματική αλλαγή πρόκειται να ληφθεί υπόψη στο πώς σκέφτονται οι άνθρωποι για τη στέγαση, δεν έχει συμβεί ακόμη. Οι μόνοι που έχουν καταλάβει είναι οι [αναλογιστές], οι άνθρωποι που πρέπει να υπολογίσουν το κόστος ασφάλισης αυτών των ακινήτων», δήλωσε ο Κέλμαν, ο οποίος ηγείται της Redfin για περίπου 15 χρόνια.

Οι φυσικές καταστροφές είναι ακριβές. Τον Ιανουάριο, η ασφαλιστική εταιρεία Munich Re υπολόγισε το ρεκόρ  τυφώνων, πυρκαγιών και πλημμυρών πέρυσι, που οδήγησαν σε ζημιές ύψους 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr