Οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο των μεταφορών και συγκεκριμένα οδηγών φορτηγών θα μπορούσαν να πλήξουν την εορταστική περίοδο της αυξημένης ζήτησης και να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους, προειδοποιεί ο κολοσσός στον κλάδο της οινοποιίας, Accolade.

Ο Ρόμπερτ Φόιε, επικεφαλής της εταιρείας, που περιλαμβάνει τα brands Hardys, Echo Falls, Kumala, Banrock Station και Stowells, έκανε λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικά μεταξύ των προμηθευτών, στη διανομή και στην παράδοση προϊόντων, αναφέρει το BBC.

Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι γενικευμένο στη Βρετανία. Εταιρείες όπως η Wetherspoons και η McDonald’s, έχουν πληγεί από αυτό.

Οι καταναλωτές βλέπουν τον αντίκτυπο των ελλείψεων οδηγών και των αλυσίδων εφοδιασμού, από τη διακοπή των πωλήσεων του milkshake από τα McDonalds, μέχρι τα σούπερ μάρκετ που ξεμένουν από cola διαίτης.

Ο κ. Φόιε είπε συγκεκριμένα: «Αυτές οι ελλείψεις, εάν συνεχιστούν, θα μπορούσαν σίγουρα να επηρεάσουν την αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων. Προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε, αλλά εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία μεταφορών και φορτηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Αύξηση κόστους

Ο ίδιος προειδοποίησε, ακόμη, ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους: «Ο μόνος τρόπος για να το μετριάσουμε είναι εάν συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους προμηθευτές φορτηγών και μεταφορών μας και τους πελάτες μας. Το έχουμε κάνει ως έναν βαθμό, τα καταφέρνουμε καλά μέχρι τώρα, αλλά τελικά το κόστος θα αυξηθεί».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι ελλείψεις προσωπικού είναι σίγουρα εκεί και υπάρχει μια εντελώς νέα ομάδα εργαζομένων που πρέπει να εκπαιδευτεί, από οδηγούς φορτηγών μέχρι προσωπικό εστιατορίου», πρόσθεσε ο κ. Foye.

Η μονάδα της Accolade των 8,5 εκατομμυρίων λιρών και 80.000 τ.μ.  στο Μπρίστολ είναι το μεγαλύτερο κέντρο διανομής κρασιού στην Ευρώπη, με δυναμικότητα εμφιάλωσης πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκάλια και διανομής περισσότερων από 180 εκατομμυρίων λίστρων κρασιού ετησίως.

Η βιομηχανία του κλάδου υφίσταται την επίδραση των παγκόσμιων lockdown, κυρίως με τις επιπτώσεις που είχε στον κλάδο της φιλοξενίας.

Στο 65% του 2019 η αγορά στη Βρετανία

Ο κ. Φόιε ανέφερε ότι παρά την άρση των περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιχειρήσεις χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο η αγορά έχει ανοίξει πλήρως, αλλά λόγω της επίδρασης της πανδημίας, οι συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει και ορισμένες αγορές έχουν φύγει από τις επιχειρήσεις. Η αγορά βρίσκεται πραγματικά μόνο στο 65% του επιπέδου του 2019. Νομίζουμε θα χρειαστούν δύο χρόνια για να επιστρέψουμε στο επίπεδο του 90%-95% στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Και πρόσθεσε: «Στις ΗΠΑ, ανοίγουν εξαιρετικά γρήγορα και βρίσκονται στο επίπεδο του 90%.

Παρόμοιο πρόβλημα και σε άλλες χώρες

Η Ένωση Οδικών Μεταφορών (RHA) της Βρετανίας εκτιμά ότι αυτήν τη στιγμή λείπουν από τον κλάδο περίπου 100.000 οδηγοί.

Ο Μάρκ Όστουολντ, επικεφαλής οικονομολόγος της ADM ISI, ανέφερε παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγάλες αυξήσεις μισθών και ακόμη και τα μπόνους πρόσληψης έχουν κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», είπε.

«Τα προβλήματα παράδοσης τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιθανά, κυρίως λόγω των εκτεταμένων lockdown τους τελευταίους δύο μήνες στην Κίνα και σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ασίας».

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΑπελάσεις – Ευρωπαία επίτροπος εγκαλεί την Ελλάδα για το νομοσχέδιο – Σύγκρουση στη Βουλή
Επόμενο άρθροΜαργαρίτα Θεοδωράκη – Τι έδειξαν οι εξετάσεις για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η