16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Πρόεδρος της Σλοβενίας – Τα σύνορα στα Βαλκάνια δεν μπορούν να αλλάξουν ειρηνικά

Ηχηρή ήταν η δήλωση του προέδρου της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, στη διάρκεια των εργασιών του Bled Strategic Forum 2021 που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του, και στην οποία συμμετείχαν επικεφαλής κυβερνήσεων βαλκανικών χωρών και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα σύνορα και η διεύρυνση

Ο Παχόρ είπε ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν ειρηνικά, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε ξεσπάσει πρόσφατα με αφορμή το non paper το οποίο έκανε λόγο για την αλλαγή των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης βαλκανικών χωρών που κάλυψαν τις εργασίες του φόρουμ.

Ο Παχόρ ήταν επίσης επικριτικός για τη βραδύτητα της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, τονίζοντας ότι ο αργός ρυθμός της έχει τουλάχιστον τέσσερις αρνητικές συνέπειες:

«Αποδυναμώνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, επιβραδύνει τη διαδικασία μεταρρύθμισης, αυξάνει τον εθνικισμό, δίνει περιθώρια αυξημένης επιρροής από άλλες χώρες».

Βασικό στοιχείο είναι ότι η διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης ενισχύει τις επικίνδυνες ιδέες για αλλαγή συνόρων, τόνισε.

Τα νέα σύνορα δεν μπορούν να οριοθετηθούν ειρηνικά. Αυτή είναι η αρκετά σταθερή δήλωσή μου.

Ενισχύει την ασφάλεια

Μόνο η διεύρυνση μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια της περιοχής. Πιστεύω ότι, στη στρατηγική διεύρυνσης, η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία.

Κατά τη γνώμη μου, η Πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

«Ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά επιτρέψτε μου να καταθέσω τη δική μου», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr