20.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Νέος πολυχώρος υγείας και διαμονής ηλικιωμένων

Μια καινοτόμα προσπάθεια δημιουργίας ενός πολυχώρου διαβίωσης, περίθαλψης και προαγωγής της υγείας δρομολογείται στο δήμο Παπάγου-Χολαργού σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται σύντομα. Ίσως μάλιστα αποτελέσει ένα έργο “πιλότος” και για άλλους δήμους.

Το Πολυϊατρείο θα λειτουργεί σε 13 διαφορετικές αίθουσες όπου θα φιλοξενούνται ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων, όπως οδοντιατρικό, γυναικολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό, ΩΡΛ, ορθοπεδικό, καρδιολογικό, κ.α.

Στον ίδιο κτίριο θα εδράζεται και το ΚΑΠΗ που θα περιλαμβάνει 7 ξεχωριστούς χώρους με αίθουσα εργοθεραπείας, εντευκτήρια, κουζίνες, καθιστικά, γραφεία και WC. Εκεί θα βρίσκεται και το ΚΕΠ Υγείας αλλά και το τμήμα προαγωγής της υγείας για τον δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Η «συστέγαση» ανθρώπων της τρίτης ηλικίας με το νέο πολυϊατρείο κατά την άποψη μας είναι μια καλή ιδέα ώστε οι διαμένοντες να λαμβάνουν άμεσα και όταν χρειαστούν φροντίδα υγείας. Έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει πως οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας δεν είναι «βάρος» αλλά ευθύνη όλων μας και πάνω από όλα των ίδιων των θεσμών.

Οι αυξημένοι δείκτες γήρανσης στην ελληνική κοινωνία και πανευρωπαϊκά δεν αφήνει περιθώρια στις τοπικές διοικήσεις για δεύτερες σκέψεις. Πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα τους η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Όλες οι πολιτικές των δημάρχων οφείλουν να συμπεριλαμβάνουν δράσεις μετατροπής των περιοχών τους σε φιλικότερες προς τις γηραιότερες ομάδες πληθυσμού κάτι που δυστυχώς σπάνια βλέπουμε στην ελληνική επικράτεια.

Αν το ζητούμενο είναι η υγιής γήρανση του πληθυσμού τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται στην ελληνική κοινωνία. Για να επιτευχθεί απαιτείται μια  δραστήρια ηλικιακή γήρανση με στρατηγικές που θα αποσκοπούν στη συμμετοχή των γηραιότερων στην κοινωνία με ενεργό ρόλο.

Αυτοί οι άνθρωποι να κοινωνικοποιηθούν κυρίως επιθυμούν και να αισθανθούνε παραγωγικοί.

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως οι γηραιότεροι συμπολίτες μας δικαιούνται να ζούνε αξιοπρεπώς αφού χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαμε βιολογικά ούτε εμείς.

Οι σύγχρονοι και άρτια εξοπλισμένοι χώροι φιλοξενίας τους πρέπει να είναι αυτοσκοπός κάθε δημοτικής Αρχής γενομένης από τον δήμο Παπάγου-Χολαργού αναμένουμε και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Στο θέμα της υγείας πάντως άλλη μια δράση της δημοτικής αρχής δείχνει την διάθεση ενίσχυσης του τομέα αυτού με κάθε διαθέσιμο μέσο ή συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του «251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας» και του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, που υπέγραψαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ταξίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Γεωργανάς και ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος.

Αντικείμενο της συνεργασίας, είναι

  • Η υιοθέτηση δράσεων που θα αφορούν τον τομέα της υγείας,
  • Η συνεργασία με τα δημοτικά πολυιατρεία Παπάγου – Χολαργού,
  • Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων είτε σε χώρους του Νοσοκομείου, είτε σε χώρους του Δήμου,
  • Η ευρύτερη συνεργασία των δυο φορέων, δεδομένης της γειτνίασής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr