12.5 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Φωτιές στην Αττική – Συνεχείς αναζωπυρώσεις και ολονύχτια μάχη σε τρία μέτωπα – Στα εναέρια μέσα η ελπίδα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα που πέρασε από τη Βαρυμπόμπη, τους Αδάμες, το Τατόι και Θρακομακεδόνες, και έφτασε στις Αχαρνές. Η πυρκαγιά έκαψε δεκάδες σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου, με τις φλόγες να απειλούν τον οικισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εικόνα σε αυτό το μέτωπο είναι καλύτερη, με τις αρμόδιες αρχές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη της φωτιάς. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια και επαγρυπνούμε μέχρι τον τελικό έλεγχο της πυρκαγιάς» δήλωσε στο in.gr ο αντιδήμαρχος Διονύσου, Δημήτρης Ράικος.

Στην προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά θα συνδράμουν τα επόμενα λεπτά και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα οποία είχαν σταματήσει να πραγματοποιούν ρίψεις νερού από τη δύση του ηλίου, και πλέον το επόμενο στοίχημα είναι οι φλόγες να μην περάσουν την Εθνική Οδό.

Δεκάδες εστίες φωτιάς

Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι δυνατοί, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όριά της και θα ελεγχθεί τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται πως έχουν εκκενωθεί οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, Φλόγα και Ανω Βαρυμπόμπη, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους Θρακομακεδόνες, το Ολυμπιακό Χωριό και μέρους του Κρυονερίου.

Πλησίασαν απειλητικά οι φλόγες στο Κρυονέρι – Μήνυμα από το 112

Ανάστατοι οι κάτοικοι του Κρυονερίου βρίσκονταν στους δρόμους και τις πλατείες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ πραγματοποιήθηκε μερική εκκένωση. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Μακάρι να σβήσει η φωτιά και να ξυπνήσαμε τους κατοίκους άδικα» δήλωσε στο in.gr ο αντιδήμαρχος Διονύσου.

Η πρόσβαση στην περιοχή έχει αποκλειστεί για όσους επιθυμούν να εισέλθουν, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τις οδούς που οδηγούν κοντά στη φωτιά.

Μάλιστα, εστάλη και σχετικό μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου, εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, γίνεται έκκληση να μην υπερεκτιμήσει κάποιος πολίτης της δυνάμεις του καθώς θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να απεγκλωβιστεί. Τονίζεται, δε, η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης στις εντολές τόσο της πολιτικής προστασίας, όσο και του δήμου και της πυροσβεστικής.

Διακοπή της κυκλοφορίας

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ:

1. ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ Λ. ΚΥΜΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ.

2. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ.

3. ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΟΔΟ ΠΑΡΝΗΘΟΣ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ- ΤΑΒΕΡΝΑ ΛΑΜΠΡΟΣ).

4. Λ. ΚΥΜΗΣ ΑΠΟ Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ ΕΩΣ ΤΑΤΟΪΟΥ

5. Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.

6. ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΣ Ν.Ε.Ο ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ:

1. Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΑΜΙΑ.

2. Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.

Οι τρεις παράγοντες που έκαναν τη φωτιά να εξαπλωθεί

Τι συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Σημειώνεται πως ο κ. Λέκκας βρίσκεται ήδη στην πυρόπληκτη περιοχή.

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι τρεις παράγοντες είναι οι εξής:

1. Ο χαρακτήρας μικτής ζώνης της περιοχής που είναι οικιστική και δασική

2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης

3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

«Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και υγειονομικές δομές

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, μία μηχανή, ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr