18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τατάρ – 336 Ελληνοκύπριοι υπέβαλαν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για τα Βαρώσια

Συνολικά 336 Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων η ελληνοκυπριακή πλευρά «έχει αρχίσει να βλέπει την πραγματικότητα».

Υπέβαλαν αίτηση

Σε συνέντευξή του χθες Τρίτη στο CNNTurk, o τουρκοκύπριος ηγέτης είπε σχετικά με τα Βαρώσια ότι «η τουρκική κυβέρνηση μας βοήθησε σε αυτό το θέμα» και πρόσθεσε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων έγινε με την υποστήριξη της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν».

Οπως τόνισε, συνολικά 336 άτομα υπέβαλαν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

«Με το άνοιγμα των Βαρωσίων, η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε να βλέπει την πραγματικότητα», ανέφερε.

Για τη βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα εξοικονομήσει 6 με 7 ώρες για τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (SIHA).

Υποστήριξε ότι η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας, προσθέτοντας ότι «ενώ παραβιάζονταν όλα τα δικαιώματα στην Κύπρο, ο ΟΗΕ έμεινε απλός παρατηρητής. Δεν αναμείχθηκαν ποτέ, έμειναν σιωπηλοί».

«Να ρωτάτε τους Τουρκοκύπριους»

Αναφερόμενος στην 6μηνη παράταση της θητείας της ειρηνευτική δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι αυτό έγινε κυρίως μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οπως είπε, «η τδβκ δεν αντιμετωπίστηκε ως ισότιμος εταίρος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ρωτάτε τους Τουρκοκύπριους όπως ρωτάτε τους Ελληνοκύπριους».

Ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι η παρουσία τούρκων στρατιωτών «φέρνει ειρήνη» και συμπλήρωσε: «Την ημέρα που οι τούρκοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν από την Κύπρο, θα αρχίσουν και πάλι συγκρούσεις στην περιοχή».

«Την ειρήνη στο νησί την έφεραν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και όχι ο ΟΗΕ», συνέχισε. «Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να διαρραγούν οι δεσμοί μας με την Τουρκία» υπογράμμισε.

«Ως κυρίαρχο κράτος»

Σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι υπάρχει αγώνας κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο:

«Η τδβκ είναι εξίσου κυρίαρχη με την ελληνική πλευρά. Θέλουμε να έχουμε λόγο ως κυρίαρχο κράτος» επισήμανε ο Ερσίν Τατάρ και κατέληξε λέγοντας ότι «η τδβκ έχει συνάψει δική της συμφωνία με την Τουρκία».

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr