20.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αυξημένο clawback παρά τις διαπραγματεύσεις στο πρώτο εξάμηνο

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκε η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαιρεθεί από το πλαφόν των 2 δις. ευρώ περίπου τόσο τα εμβόλια, όσο και τα φάρμακα για τα οποία έχουν δημιουργηθεί κλειστοί προϋπολογισμοί, ύστερα από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Βάσει των υπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, η υπέρβαση της δαπάνης για φάρμακα που χρειάστηκαν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού εκτός νοσοκομείου, ξεπερνά τα 489 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία, συνολικά, με τη μορφή clawback.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι για την κάλυψη των ασφαλισμένων εκτός νοσοκομείου, χρειάστηκε να αγοραστούν φάρμακα ύψους 1.280.448.000 ευρώ, όταν ο κλειστός προϋπολογισμός για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη είχε υπολογιστεί να φτάσει μέχρι τα 845 εκατ. ευρώ. Για τον προσδιορισμό του ποσού αυτού, είχε προηγουμένως γίνει αφαίρεση του ποσού που αφορά εμβόλια, καθώς επίσης και οι κλειστοί προϋπολογισμοί φαρμάκων σειράς παθήσεων εκτός της κατηγορίας των ηπαρινών.

Συνεπώς, η υπέρβαση που καταγράφηκε για το πρώτο εξάμηνο του 2021 για φάρμακα που διατίθενται μέσω φαρμακείων και ακριβά φάρμακα σοβαρών παθήσεων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για περιπατητικούς ασθενείς (κατηγορίας 1Β) έφτασε τα 435.448.000 ευρώ.

Η υπέρβαση αυτή ως ποσοστό της δαπάνης ανέρχεται στο 27,6%, ποσοστό αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με πέρυσι, αν και η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς από τον συνολικό κλειστό προϋπολογισμό του εξαμήνου, έχουν αφαιρεθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ λόγω εμβολίων και επιμέρους κλειστών προϋπολογισμών για συγκεκριμένες θεραπείες.

Συγκεκριμένα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη είχε φτάσει τα 1.423.203.000 ευρώ, όταν ο κλειστός προϋπολογισμός έφτανε τα 983.376.000 ευρώ, ήταν δηλαδή αυξημένος κατά 138.376.000 ευρώ παραπάνω. Με όριο τον κλειστό προϋπολογισμό αυτό, η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, είχε φτάσει τα 439.827.000 ευρώ και αποτελούσε το 25,6% του συνολικού κλειστού προϋπολογισμού.

Η φαρμακευτική δαπάνη για τους ασθενείς εκτός νοσοκομείου, εμφανίζεται δηλαδή μειωμένη κατά  142.755.000 ευρώ.

Όμως παρά το γεγονός αυτό, η υπέρβαση είναι μειωμένη μόλις κατά 4,379 εκατ. ευρώ, όταν στις συμφωνίες για τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών των κατηγοριών που έχουν εξαιρεθεί, έχουν συμπεριληφθεί υποχρεωτικές εκπτώσεις που έχουν συμπεριλάβει τις υποχρεωτικές επιστροφές clawback που κατέβαλλε μέχρι τότε η φαρμακοβιομηχανία.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους που διανέμονται μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ για περιπατητικούς ασθενείς σοβαρών παθήσεων (1Α), η δαπάνη γι΄ αυτά στο πρώτο εξάμηνο φέτος έχει υπερβεί τον κλειστό προϋπολογισμό των 87 εκατ. ευρώ (που παρέμεινε σταθερός από πέρυσι), κατά 53,762 εκατ. ευρώ, έναντι υπέρβασης 52,934 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

Για τις δύο κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης, η υπέρβαση που αναμένεται να προσδιορίσει και το clawback του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς που διανύουμε, υπολογίζεται στα 489,210 εκατ. ευρώ, συνολικά για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr