18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Ξανθός: Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναιρεί το δικαίωμα στην εργασία

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης αναιρεί ευθέως το δικαίωμα της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις, ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην Ολομέλεια.

Η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένους κλάδους και ομάδες εργαζομένων, είπε θα «έπρεπε να ήταν η έσχατη λύση». Η κυβέρνηση όμως, τόνισε, σήμερα «μας φέρνει μια διάταξη η οποία πλέον εισάγει ουσιαστικά την αναίρεση ενός θεμελιώδους δικαιώματος, που είναι το δικαίωμα στην εργασία, στην επιβίωση και στην αξιοπρέπεια».

Χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα «εκβιασμό που θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα και θα καλλιεργήσει μια πόλωση και έναν διχασμό».

Η κυβέρνηση είπε «προσπαθεί να παίξει με την ιερή αγανάκτηση των εμβολιασμένων κατά των ανεμβολίαστων» και νομίζω ότι «επωάζετε μια κοινωνική αγριότητα στην οποία προφανώς δεν θα συναινέσουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ».

Είμαστε, είπε ο κ. Ξανθός «κατηγορηματικά αντίθετοι στην μεθόδευση αυτή, εννοείτε, ότι στηρίζουμε την ιδέα του καθολικού εμβολιασμού, εννοείτε ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος που πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλο τον κόσμο με την άρση της πατέντας».

Με τιμωρητικές όμως πρακτικές, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προωθούνται αυτά, τα ζητούμενα, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και αυτό απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο φόβος και η διστακτικότητα δεν απαντώνται με τον φόβο απέναντι στην απόλυση, την ανεργία και την φτώχια. Εάν δεν εμβολιάσουμε με εμπιστοσύνη και ασφάλεια την κοινωνία, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Χαρακτήρισε πρόσχημα τον εμβολιασμό των υγειονομικών καθώς όπως είπε «αυτή είναι μία πολύ περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού των επαγγελματιών υγείας» και αναρωτήθηκε «με τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστων συμπολιτών μας τι θα κάνετε ακριβώς, πως θα πετύχουμε την επιτάχυνση της ανοσίας, θα πάμε σε γενικευμένη υποχρεωτικότητα; Αυτό είναι το σχέδιό σας; Νομίζω ότι εάν έχετε τέτοιο σενάριο στο μυαλό σας είστε βαθιά νυχτωμένοι».

Κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να προσπαθεί να εκμεταλλεύεται την εύλογη απαίτηση της κοινωνίας που θέλει «οι άνθρωποί που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς να είναι εμβολιασμένοι» για να προχωρήσετε σε μια ρύθμιση γενικευμένης υποχρεωτικότητας. Αυτό δεν πρόκειται να έχει  κανένα αποτέλεσμα στην προστασία της δημόσιας Υγείας.

Η κυβέρνηση αυτή, είπε ο κ. Ξανθός «απέδειξε ότι επειδή  έχει νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κουλτούρα, επειδή έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αδυναμία να εξασφαλίσει κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση αυτή»,  για αυτό εκτίμησε πως «καθημερινά επωάζεται το κοινωνικό αίτημα της αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα και της δημιουργίας των προϋποθέσεων ύπαρξης μιας  προοδευτικής κυβέρνησης».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr