14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Κοροναϊός: Σήμα κινδύνου από τους ειδικούς για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί μετά την έξαρση των κρουσμάτων και τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων κορoναϊού ήταν προφανώς αναμενόμενη. «Για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα» είπε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως το στέλεχος κορoναϊού Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.

Την ίδια ώρα τόνισε πως «οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα μα πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει φύγει για διακοπές και υπάρχει πρόβλημα».

«Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια-δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται» πρόσθεσε παραθέτοντας πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.

O καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων πως ήδη, απ’ ό,τι φαίνεται το υπουργείο Υγείας κάνει τον προγραμματισμό του όσον αφορά την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος αναμένοντας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Βατόπουλος: Ανησυχία για αύξηση των διασωληνώσεων

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως σε κάποιες περιοχές υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στους ηλικιωμένους, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για αύξηση των διασωληνώσεων.

«Η εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο καθηγητής, «εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας, το πόσο γρήγορα θα γίνει ο εμβολιασμός και την τήρηση των μέτρων. Δεν είναι μοιραίο να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά δεν είναι και κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, υποστηρίζοντας ότι «πολλές φορές η μεγάλη πίεση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχει υποχρεωτικότητα σε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Παγκοσμίως έγιναν εκατομμύρια εμβολιασμοί χωρίς σοβαρές παρενέργειες».

Και συνέχισε: «Ο κόσμος πρέπει να πειστεί για την ασφάλεια του εμβολίου και την ηθική υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο. Δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα όπως τέθηκε ως ζήτημα. Είναι μια συζήτηση που έφυγε από τον στόχο. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος. Εφόσον σου ανατίθεται να περιποιηθείς έναν ηλικιωμένο ευάλωτο, οφείλεις να είσαι εμβολιασμένος».

Τέλος, σημείωσε ότι το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση και τον θάνατο, ενώ σχετικά με το αν και πότε θα γίνει τρίτη δόση εμβολίου, είπε ότι αυτή μπορεί να συμβεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αυξημένη είναι η εισαγωγή περιστατικών covid στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. «Ευτυχώς ακόμα δεν βλέπουμε εικόνες Μαρτίου – Απριλίου. Αλλά έχουμε μεγάλη ανησυχία για την αύξηση που υπάρχει» δήλωσε η παθαλόγος στο νοσοκομείο Νίκαιας, Μαίρη Αγρογιάννη.

Σύμφωνα με την γιατρό, όσοι εισάγονται στα νοσοκομεία είναι στη συντριπτική τος πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, στο νοσοκομείο της Νίκαιας, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μια 21χρονη κοπέλα που δεν έχει εμβολιαστεί αλλά και ένας 32χρονος. Αμφότεροι δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.

«Το ζήτημα είναι να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν. Θα χρειαστεί να επαναφερθούν κάποιες από τις κλινικές που λειτουργούσαν μέχρι Μάιο – Ιούνιο» συμπλήρωσε η κ. Αγρογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr