13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κοροναϊός: Τα δυο σενάρια για την πανδημία – Κυριαρχεί η Δέλτα στην Κρήτη

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από την Κρήτη και δείχνουν κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στο νησί.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μίλησε για τα δύο σενάρια που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Κατά την εκτίμησή του υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα:

Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντά στα 3.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτόν τον ρυθμό ή αυξηθούν.

Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές,  αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων, με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε: «δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθεί».

«Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσσονται το πολύ έως τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί».

Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε πως: «τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ», ενώ επισήμανε ότι: «για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ».

Κυριαρχεί η Δέλτα στην Κρήτη

Για τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες, ενώ αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%.

Η έκρηξη των κρουσμάτων στο νησί έχει φέρει αύξηση στις νοσηλείες οι οποίες λόγω έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το «Σωτηρία».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες αρχίζει να φαίνεται 2 – 3 εβδομάδες μετά, στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε, πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr