16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Οικονόμου για Ηλιούπολη: Σοκαριστική υπόθεση που διερευνάται με πλήρη ευαισθησία – Τι είπε για την ενδοοικογενειακή βία

Την διαβεβαίωση ότι η υπόθεση της 19χρονης, που κατήγγειλε πως βιαζόταν και εκδιδόταν από 39χρονο αστυνομικό, διερευνάται με πλήρη ευαισθησία από την ΕΛ.ΑΣ, παρείχε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Απαντώντας, στη Βουλή,  σε ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη περι απόπειρας συγκάλυψης, ο κ. Οικονόμου, έκανε λόγο για σοκαριστική και τραγική υπόθεση η οποία ωστόσο δεν έχει καμιά πολιτική διάσταση και τόνισε ότι δεν μπορεί οι κάθε λογής γυρολόγοι των πολιτικών γραφείων να γίνονται σημείο σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι υπάρχει «ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα της (σ.σ στη 19χρονη) και στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων», και ανέφερε ότι από την προανάκριση προκύπτουν και άλλοι συμμέτοχοι στην κακοποίηση και εκμετάλλευση της κοπέλας.

Το χρονικό της καταγγελίας

Ο κ. Οικονόμου επέμεινε στην υπεύθυνη και σύννομη διαχείριση της υπόθεσης από την ελληνική αστυνομία παραθέτοντας χρονικά τα γεγονότα:

«Στις 14:10 του περασμένου Σαββάτου προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα ημεδαπή συνοδευόμενη από μία ακόμα γυναίκα μάρτυρα ενώ λίγο αργότερα προσήλθε ένα ακόμα άτομο. Η καταγγέλλουσα ανέφερε προφορικά αξιόποινες πράξεις σε βάρος της από αστυνομικό

Με δεδομένο ότι αφορούσαν αστυνομικό, ο διοικητής ενημέρωσε τηλεφωνικά στις 14:32 την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ως μόνη αρμόδια.

Η ενημέρωση διήρκεσε έως τις 14:55 ενώ στις 15:15 κλιμάκιο της Ασφάλειας πήγε να παραλάβει τις δύο γυναίκες.

Αφίχθησαν στην υπηρεσία στις 16:30.

Στις 19:15 ξεκίνησε η ένορκη κατάθεση της καταγγέλλουσας. Διήρκεσε περίπου 4 ώρες παρουσία πραγματογνώμονα ψυχολόγου.

Από τη λήξη κατάθεσης έως τις 0:30 η προαναφερθείσα συνέταξε έκθεση πραγματογνωμοσύνης» σημείωσε ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι: «Θέλω να ξεκαθαρίσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε ήρθε η καταγγέλλουσα σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους κατηγορούμενους. Ουδέποτε η καταγγέλλουσα εκδήλωσε επιθυμία διορισμού νόμιμου παραβάτη ωστόσο ήρθε σε επικοινωνία με δικηγόρο. Εξεταστηκε με την ευαισθησία ποια απαιτείτο. Υπάρχει ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα της και στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων».

Αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Ο κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, στα οποία καταγρέφεται, αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας με την συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να έχουν ως θύματα γυναίκες καταγράφουν

Όπως είπε, το 2020 καταγράφηκαν 192 περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με το 2019 λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία και επειδή η προσπάθεια ενθάρρυνσης των θυμάτων να καταγγέλλουν την κακοποίησή τους αποδίδει.

Συνολικά, την προηγούμενη χρονιά η ΕΛΑΣ ανέλαβε 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα 4.243 γυναίκες (73%) και 1.566 άνδρες. Το 83% των δραστών των περιστατικών αυτών ήταν άνδρες (4.633) και 917 γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr