21.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Μετάλλαξη Δέλτα: «Βράζει» από κρούσματα η χώρα – Ποια μέτρα εξετάζονται σε περίπτωση που κάποια περιοχή «κοκκινίσει»

Συναγερμός για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία με τα καινούργια δεδομένα, εντοπίζεται περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας, έχει σημάνει στις Αρχές.

Σε συνδυαασμό με την άυξηση της κινητικότητας λόγω καλοκαιριού, τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με τους ειδικούς να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί η εξαιρετικά επιθετική πορεία του κοροναϊού.

Σε άλλη περίπτωση προειδοποιούν ότι θα δούμε χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευάλωτο Σύστημα Υγείας.

25 περιφερειακές ενότητες  έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ενώ 6 περιοχές: Μύκονος, Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Ρέθυμνο, «βράζουν» από κρούσματα και τίθενται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Η κατάσταση έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς, που βρίσκονται «μια ανάσα», πριν την εισήγηση για νέα μέτρα, στις περιοχές που φλερτάρουν με το «κόκκινο», όπως επί παραδείγματι, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και διακοπή μουσικής στην εστίαση.

Τοπικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους;

Γεγονός είναι πάντως ότι στην κυβέρνηση επιθυμούν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Οι έξι αυτές περιοχές αποτελούν από τους σημαντικότερους τουριστικούς περιορισμούς της χώρας και τα ενδεχόμενα τοπικά lockdown θα φέρουν ισχυρό πλήγμα στην τουριστική οικονομία.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Σε περίπτωση που δεν περιορισθεί το ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση έχει στην ατζέντα της ήδη τα πρώτα μέτρα που θα επιβάλει και τα οποία θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους όπως κατάστησε σαφές, ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε.

«Επιλέξτε το εμβόλιο αλλιώς θα σας επιλέξει ο κοροναϊός»

Οι ειδικοί απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στους πολίτες να πάψουν να διστάζουν και να πάνε να εμβολιαστούν, προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική πορεία του κοροναϊού.

Προβλέπουν ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας, θα νοσήσει από κοροναϊό το 1/3 των ανεμβολίαστων, αριθμός που αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του  πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

Με την παραδοχή ότι εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνει και δεν τηρούνται σε επαρκή βαθμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το μοντέλο που «τρέχει» ο καθηγητής δίνει γύρω στα 4.500 κρούσματα μέσο κινητό όρο μέχρι τον 15Αυγουστο, σύμφωνα με το skai.gr. Αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα, που όπως είπε είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή.

«Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά επώδυνου τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έως και 10.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο – Εμβολιαστείτε πριν πάτε διακοπές

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προειδοποιεί ότι θα φτάσουμε έως και τα 10.000 κρούσματα το Δεκαπενταύγουστο και καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη», είπε η Ματίνα Παγώνη.

«Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές».

Εμφανής η επίδραση του 4ου κύματος στις νοσηλείες

Έχοντας στραμένο το βλέμμα στο μέλλον, βασική επιδίωξη κυβέρνησης και ειδικών, είναι να μη γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού.

Η επίδραση του 4ου κύματος, στις νοσηλείες ήδη έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής καθώς υπάρχει αύξηση των νέων εισιτηρίων, τα οποία κυμαίνονται στα 100-120 την ημέρα.

«Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες και για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που είναι στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια».

«Δεν πιεζόμαστε αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχουμε σταδιακή αύξηση των περιστατικών. Αυξάνονται οι αριθμοί σε απλές κλίνες covid και μετά θα πάνε στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό και παρακαλάμε να εμβολιαστείτε. Γιατί και να νοσήσεις εμβολιασμένος, περνάς με απλά συμπτώματα και βρίσκεσαι στο σπίτι σου, τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

«Ο Ευαγγελισμός από τις δύο εισαγωγές την ημέρα έχει πάει στις 20-25 και το νοσοκομείο Σωτηρία ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες Covid», σημείωσε, ο κ. Τζανάκης.

Όπως ανέφερε, σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Νοσηλεύονται ακόμα και 20αρηδες και 25αρηδες. Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών», υπογράμμισε.

Καμπανάκι για 200 με 300 εισαγωγές τη μέρα

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τζανάκη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών θα αγγίξει τις 200-300 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να έχουμε ένα ευμενές σενάριο. «Πρώτον, είναι νέοι άνθρωποι που συνήθως το περνάνε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες. Δεύτερον, οι άνθρωποι που δίνουν διασωληνώσεις που είναι οι άνω των 50 ετών και κυρίως των 60 και των 70 είναι εμβολιασμένοι. Το 60% των ανθρώπων άνω των 55 ετών πλέον είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αν πάμε δηλαδή στις κρίσιμες ηλικίες, στους άνω των 70 ετών αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 75%. Συνεπώς, το έδαφος που έχει ο ιός να αλωνίσει είναι μικρότερο», τόνισε.

Νέος εφιάλτης

Αξίζει να σημειωθεί, ο προβληματισμός των ειδικών για την μετάλλαξη Έψιλον. Η Ματίνα Παγώνη την χαρακτήρισε μάλιστα νέο εφιάλτη. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με αυτή, τα οποία μελετούνται από την Αμερική και την Ελβετία, είπε και ευχήθηκε να μην έρθει στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr