19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Πλειστηριασμοί – πρώτη κατοικία: Για ποιες περιπτώσεις ζητάει αναστολή ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία

Τροπολογία, με την οποία ζητάει την αναστολή για έναν ακόμα χρόνο κάθε πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία που δεν ξεπερνάει τις 280 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική αξία, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Εφόσον δεν υπερβαίνει τις 280 χιλιάδες

Ειδικότερα αναφέρει ότι «αναστέλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2022 κάθε πλειστηριασμός που αφορά ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ».

Αναλυτικά η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: α) Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία διατάξεων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις – β) Τροποποιήσεις του ν. 4649/2019 «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Α΄206), βάσει της C(2021) 2545/09.04.2021 (2021/N) εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» – γ) Διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας – Τροποποιήσεις ν. 4738/2020 και λοιπές διατάξεις.

Θωράκιση των νοικοκυριών

Θέμα: Αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η διαχείριση της πανδημικής κρίσηςκαι ως συνέπεια αυτής, η βαθιά οικονομική ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων, έχουν επιφέρει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και δυσχέρειες σε χιλιάδες πολίτες οδηγώντας τους στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Η οικονομία και η κοινωνία δεν έχουν επανέλθει στην κανονικότητα. Οφειλέτες που στάθηκαν όρθιοι κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σήμερα χωρίς δική τους υπαιτιότητα σε προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούςπρώτης κατοικίας.

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Υποχρέωση δε κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι η με κάθε τρόπο θωράκιση της κύριας κατοικίας όλων των νοικοκυριών.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμισηκαθίσταται άκρως αναγκαία, καθόσον με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η πρώτη κατοικία στερείται πλέον οποιασδήποτε προστασίας.

Β.ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο….

Στο Μέρος Γ «Διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας- Τροποποιήσεις Ν. 4738/2020 και λοιπές διατάξεις» προστίθεται άρθροως ακολούθως:

Αναστέλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2022 κάθε πλειστηριασμός που αφορά ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ.

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2021

Οι προτείνοντες Βουλευτές, Αλεξιάδης Τρύφωνας, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μαμουλάκης Χαράλαμπος,  Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Φλαμπουράρης Αλέξανδρος, Χαρίτσης Αλέξανδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr