22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Χαλκιδική: Επιδρομή τοξικών μεδουσών στις παραλίες – Ανάστατοι κάτοικοι και τουρίστες

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και τουρίστες στην Χαλκιδική καθώς τις τελευταίες μέρες, μικρές καφέ μέδουσες επελαύνουν σε παραλίες της Χαλκιδικής, προκαλώντας προβλήματα στους λουόμενους καθώς το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και ενδεχομένως τοξικό.

Πλήθος χρηστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τις παραλίες όπου συνάντησαν μέδουσες, με αναφορές στην Ποτίδαια, στη Χανιώτη, στο Πολύχρονο, κ.α.

Σύμφωνα πάντως με τα τοπικά μέσα, η εμφάνιση τους δεν έχει να κάνει με ρύπανση αλλά κυρίως με την έντονη αλιεία, τη θερμοκρασία της θάλασσας (αύξηση) και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τοξικές

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου επισήμανε ότι οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα που δημιουργούνται ενώ όσον αφορά τις συγκεκριμένες μικρές καφέ μέδουσες είπε ότι ανήκουν σε δύο κατηγορίες «ή στην πελάτζια νοκτιλούκα ή στην χρυσάνθεα» οι οποίες είναι τοξικές.

«Οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή εξαιτίας των ρευμάτων γιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης. Θα κάνουν τον κύκλο που έχουν και θα εξαφανιστούν σιγά – σιγά στο ανοιχτό πέλαγος. Αλλά το φαινόμενο εξαρτάται και για ποια μέδουσα μιλάμε. Οι μικρές και καφέ μέδουσες είναι δύο κατηγορίες. Ή είναι η πελάτζια νοκτιλούκα η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική ή είναι χρυσάνθεα που κι αυτή είναι τοξική» είπε, στο sputnik. Σύμφωνα με τον καθηγητή «αυτά τα είδη εμφανίζουν μια περιοδική αύξηση πληθυσμιακή».

«Δεν γνωρίζουμε όμως για ποιο λόγο εμφανίζουν αυτή την πληθυσμιακή έξαρση. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια ανά 4-5 χρόνια εμφανίζεται μια έξαρση μικρότερη ή μεγαλύτερη» ανέφερε.

Οι μικρές καφέ μέδουσες είναι τοξικές καθώς εξαιτίας των τοξινών τρέφονται όπως είπε ο κ. Χιντήρογλου δηλαδή ρίχνουν τις τοξίνες για να σκοτώσουν το ζωοπλαγκτόν που τρέφονται.

Τι κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσουν

Ο κ. Χιντήρογλου συμβουλεύει τους λουόμενους αν είναι πάρα πολλές οι μέδουσες να αποφύγουν να κάνουν μπάνιο αφού θα δεχτούν τσιμπήματα και σε περίπτωση που κάποια τσιμπήσει τον κολυμβητή μπορεί πολύ απλά να χρησιμοποιήσει αμμωνία και κάποιο τζελ ανακούφισης της κοκκινίλας.

Επιπρόσθετα μπορείτε να κάνετε τα εξής:

-Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια από το σώμα σας. Προσοχή: όχι με γυμνά χέρια, καθώς θα μεταφέρετε τον ερεθισμό εκεί.

-Ξεπλύνετε το σημείο που σας τσίμπησε με θαλασσινό νερό. Ποτέ μη βάζετε γλυκό νερό, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

-Μην πιέζετε το σημείο του τσιμπήματος.

-Τοποθετήστε κομπρέσες για να περιοριστεί ο ερεθισμός,

-Βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.

Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, καθώς μπορεί να χρειάζεστε ένεση κορτιζόνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr