23.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Από καρέκλες μέχρι θυμιατά: Τόνοι απορριμμάτων ανασύρθηκαν από 8 ελληνικά λιμάνια

Πάνω από 14 τόνοι απορριμμάτων κάθε είδους ανασύρθηκαν από τους βυθούς 8 λιμανιών κατά την 4ήμερη δράση καθαρισμού που από το υπουργείο Ναυτιλίας και την ΜΚΟ «Ενάλεια».

Ποδήλατα, λάστιχα αυτοκινήτων, βυθισμένες βάρκες, πινακίδες, κάβοι, δίχτυα, καρέκλες, μπουκάλια (ένα με ημερομηνία λήξης 1992), καφάσια, δοχεία, ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ένα παιδικό καροτσάκι, ένα θυμιατό, ήταν μερικά από τα ευρήματα της «ψαριάς» των εθελοντών δυτών.

Η δράση εντάσσεται στην διεθνή καμπάνια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), Clean Seas Campaign και στο πρόγραμμα Mediterranean Cleanup.

Μέρος από τα υλικά που συλλέχθηκαν θα ανακυκλωθούν σε συνεργασία με πιστοποιημένους συνεργάτες και θα μετατραπούν σε παγκάκια και κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες από τους οποίους προήλθαν τα σκουπίδια. Επίσης, εθελοντές καλλιτέχνες θα αξιοποιήσουν μέρος του υλικού για τη δημιουργία έργων τέχνης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα λιμάνια Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης, με την συνδρομή των κατά τόπους φορέων διοίκησης των λιμένων, των Λιμεναρχείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Αναλυτικά, από τις λιμενικές ζώνες της Ραφήνας «αλιεύτηκαν» 2.050 κιλά απορρίμματα, από την Κέρκυρα 1.150 κιλά, από το Λαύριο 5.270 κιλά, από τα Χανιά 1.770 κιλά, από την Σάμο 1.670 κιλά, από την Κύμη 975,80 κιλά, από τον ‘Αγιο Νικόλαο 370 κιλά και από 2 ζώνες της Κεφαλονιάς 900 κιλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr