16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Κοινό Δελτίο Τύπου Δήμων Διονύσου-Πεντέλης-Κηφισιάς για Λατομεία

Να καταργηθούν οι Λατομικές Ζώνες και να μετατραπεί το Πεντελικό Όρος σε Χώρο αθλητισμού & Πολιτισμού πρότειναν οι Δήμαρχοι Διονύσου, Πεντέλης, Κηφισιάς και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ

Τη μετατροπή του Πεντελικού Όρους σε πνεύμονα πρασίνου για το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από παρεμβάσεις αθλητισμού, πολιτισμού και ανάδειξης περιπατητικών διαδρομών, ζήτησαν οι τρεις Δήμαρχοι Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, στο πλαίσιο Κοινής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιουνίου στον Παλιό Σταθμό του τρένου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου. Τη συνέντευξη συντόνιζε ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών του Δήμου Διονύσου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και εκπρόσωπος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής κατά των Λατομείων Γιάννης Φωτάκης.

Ο τρεις Δήμαρχοι και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ζήτησαν την άμεση ανάκληση των αδειών που έχουν δοθεί για Λατομικές Έρευνες στην περιοχή «Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας» του Δήμου Διονύσου και τη διακοπή κάθε ενέργειας που αποσκοπεί στην επαναλειτουργία Λατομείων, μέσα από την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης και την οριστική κατάργηση των παλιών Λατομικών Ζωνών.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι σε ένα διαφαινόμενο οικολογικό έγκλημα, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ προσπάθεια εγκατάστασης νέων Λατομείων στο Πεντελικό μετά από πολλά χρόνια, τα οποία με το πρόσχημα της εκμετάλλευσης μαρμάρου αναμένεται να προβούν σε εξόρυξη αδρανών υλικών.

Η εν λόγω εκμετάλλευση, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα αναπτυχθεί φαινομενικά σε επιφάνεια 243 στρεμμάτων για αρχικό διάστημα 44 χρόνων, ουσιαστικά όμως, μέσω της κατάτμησης, εξαπλώνεται σε τέσσερις χώρους συνολικής  επιφάνειας 913 στρεμμάτων. Με τη μέθοδο αυτή απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησής της καθώς κατατάσσεται σε υποδεέστερη κατηγορία και υπόκειται στη δικαιοδοσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντί του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στη συνέντευξη έγινε αναφορά στις αρνητικές συνέπειες λόγω των Λατομείων, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων:

– η μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Λεωφόρου Διονύσου λόγω του τεράστιου μεταφορικού όγκου (περίπου 100 φορτηγά ημερησίως)

– η μεγάλη επιβάρυνση σε σκόνη και θόρυβο αλλά και η οπτική ρύπανση που προκαλείται

– ο σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων και ατυχημάτων στη Λεωφόρο Διονύσου λόγω των δυσμενών κλίσεων σε πολλά σημεία

– η μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Διονύσου, το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Σπήλαιο του Διονύσου, τον προϊστορικό οικισμό και άλλες αρχαιότητες,

–  οι αρνητικές επιπτώσεις στο καταφύγιο άγριας ζωής του Δημόσιου Δάσους της Ραπεντώσας

Επίσης στη συνέντευξη τύπου προαναγγέλθηκε η έναρξη δικαστικού αγώνα στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και η κινητοποίηση του κόσμου, εφόσον χρειαστεί, με πρώτη ενέργεια την πραγματοποίηση ανοιχτής συγκέντρωσης – μουσικής συναυλίας την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 19:00 στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου του Διονύσου.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και στα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής καταλήγοντας ότι:

«Για εμάς, οι μόνες αποδεκτές παρεμβάσεις στην Πεντέλη, είναι αυτές που την συνδέουν με τον Πολιτισμό και την ιστορία του τόπου καθώς και με το γεγονός ότι μαζί με την Πάρνηθα και τον Υμηττό, αποτελούν βασικό πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο. Δηλαδή οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις αναπλάσεις των ανενεργών λατομείων, τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, χώρων αναψυχής, αθλητισμού, αναρριχητικού κέντρου και βέβαια χώρων ιστορίας και Πολιτισμού

Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος πραγματικός πλουτοπαραγωγικός πόρος της περιοχής και τίποτα παρά πέρα, γεγονός που έχουμε από κοινού αναγνωρίσει οι Δήμαρχοι της περιοχής με τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, κατά την επιτόπια επίσκεψή μας».

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η προστασία του βουνού και η αναβάθμιση των χώρων των παλαιών λατομείων είναι αδιαπραγμάτευτη και σε αυτό υπάρχει κοινό μέτωπο των τριών Δήμων.

Το Αρχαίο Λατομείο και η οδός Λιθαγωγίας που οδήγησε τα Μάρμαρα του Πεντελικού στον Παρθενώνα, απέχουν μόνο ένα χιλιόμετρο σε ευθεία γραμμή από το χώρο που κάποιοι σχεδιάζουν να γίνει η μία εκμετάλλευση.

Η βλάβη που θα προκαλέσει στο περιβάλλον μία τέτοιου μεγάλου μεγέθους παρέμβαση δυσανάλογα μεγαλύτερη του όγκου του Πεντελικού σε άμεση συνάρτηση και ευθεία αναφορά με την ιστορικότητα και τη σημαντικότητα του βουνού, στους κατοίκους και στην ποιότητα ζωής τους θα είναι μεγάλη και η αποκατάστασή της θα είναι ανέφικτη.

Στόχος μας είναι να μην εγκριθεί ποτέ καμία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και για τους τέσσερις προτεινόμενους χώρους. Η Αυτοδιοίκηση θα είναι εδώ, ενωμένη γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας, να είμαστε δίπλα στον πολίτη δίπλα στα προβλήματα.  Είμαστε αρμόδιοι να προστατέψουμε το δάσος, να προστατέψουμε τις περιοχές μας και να τα αναδείξουμε.  Έχουμε αποδείξει με επιτυχία και σε άλλες περιπτώσεις, ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε και τις περιοχές μας και το συμφέρον των συμπολιτών μας».

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κοινή και απόλυτα ενιαία είναι η ανησυχία των Δήμων Διονύσου, Πεντέλης και Κηφισιάς για το ενδεχόμενο λειτουργίας νέας λατομικής δραστηριότητας στο νότιο τμήμα του Πεντελικού όρους.

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ένας Πεντελικός Δήμος καθώς η ιστορία, η φύση και η μοίρα του είναι συνδεδεμένες με το τραυματισμένο βουνό από λατομεία και πυρκαγιές.

Κάποτε τα λατομεία έδιναν δουλειά και σε πολλές Κηφισιώτικες οικογένειες. Ήταν σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας.

Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει και πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης μπορούν σήμερα να αξιοποιηθούν πολιτιστικά και να προσφέρουν νέες προοπτικές επιχειρηματικής- τουριστικής δράσης στις τοπικές κοινωνίες.

Το “μάρμαρο της Πεντέλης” είναι εθνικός φυσικός πλούτος. Χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των πιο σημαντικών μνημείων της κλασικής και μεταγενέστερης Ιστορίας της Ελλάδας. Πιστεύω πως όσο έχει απομείνει πρέπει να διαφυλαχθεί και να χρησιμοποιηθεί στο αόριστο μέλλον μόνο για εθνικό συμφέρον και εφόσον το απαιτούν οι ανάγκες της Πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι προφανές ότι είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι απλά τοπικό ή διαδημοτικό. Κι αυτό ανεξάρτητα αν  το κύριο βάρος των δυσμενών επιπτώσεων θα το σηκώσει ο Δήμος Διονύσου και σε μικρότερο βαθμό οι όμοροι Δήμοι,  λόγω της τεράστιας ρύπανσης από τη σκόνη και την αύξηση κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο από τα φορτηγά.

Είναι πάνω απ’όλα και κυρίως πρόβλημα του Λεκανοπεδίου και ολόκληρης της Αττικής, επειδή πλήττεται και μάλιστα βάναυσα το Πεντελικό, ένα από τα τρία εμβληματικά όρη που ορίζουν την περιοχή του Λεκανοπεδίου. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση απειλείται το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα ολοκλήρου του λεκανοπεδίου, καθώς καταστρέφεται ένας από τους βασικούς πνεύμονες ζωής του».

Στην Συνέντευξη Τύπου έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» στηρίζοντας τον αγώνα των 3 Δήμων και του ΣΠΑΠ κατά των Λατομείων η Βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κηφισιάς Γιώργος Σκορδίλης, η Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Πεντέλης Άντα Μπούσουλα – Χάνου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Διονύσου Στέφανος Κριεμάδης, Σπύρος Αρνής και Μιχάλης Τσιλιγκίρης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Γιάννης Τσουδερός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου Τάσος Μπάσης,  καθώς και τα Μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διονύσου κ.κ. Νίκος Κλήμης, Παναγιώτης Πανάγος, Κώστας Μπομπής, Δέσποινα Ιατρού και Θεόδωρος Κατσανεβάκης.

Πατήστε ΕΔΩ για να συμμετάσχετε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία κατά της  εγκατάστασης Λατομείων στο Πεντελικό Όρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr