14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απονομή του πρώτου Διπλώματος στον κόσμο Αρχ. Ελληνικής Λύρας στο Δημαρχείο Νίκαιας

Η αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Επτάχορδης Λύρας μετά από 1600 χρόνια σιωπής οδηγεί στις πρώτες παγκοσμίως διπλωματικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10).


Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης σολίστας και καθηγητής της Λύρας στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη έχει εκπονήσει μελέτη σε σχέση με την αρχαία λύρα, όργανο-σύμβολο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής η οποία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως, τόσο από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής όσο και από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του
πανεπιστημιακού και καλλιτεχνικού χώρου.


Ακόμη έχει συνθέσει ένα ευρύ ρεπερτόριο με έργα όπως κοντσέρτο για λύρα και ορχήστρα, σονάτες, τραγούδια για λύρα και φωνή και πολλά άλλα έργα. Συνθέτες από όλον τον κόσμο γράφουν για αυτό το «νέο» όργανο. Έχει καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) πρόταση για την αναγνώριση της αρχαίας λύρας ως όργανο ισότιμο
με τα άλλα.

Με αφορμή την απονομή του πρώτου Διπλώματος στον κόσμο Αρχαίας Ελληνικής Επτάχορδης Λύρας ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Το 2017 βρέθηκα απεσταλμένος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Πεκίνο να παίξω σε μια συναυλία στην Απαγορευμένη Πόλη. Το Κεντρικό Ωδείο της Κίνας (όπως λέγεται το ανώτατο Μουσικό – Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Κίνας) ζήτησε από την πρεσβεία μας να μεσολαβήσει ούτως ώστε να διδάξω σε ένα τρίωρο  σεμινάριο την αρχαία Ελληνική μουσική.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου με προσέγγισαν πολλοί σπουδαστές και με ρώτησαν που μπορούν να σπουδάσουν λύρα στην Ελλάδα. Έτσι συνειδητοποίησα για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το παγκόσμιο  κέντρο σπουδής αυτού του οργάνου που μέχρι σήμερα αποτελεί το σύμβολο της Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής και βγαίνει τώρα από την σιωπή μετά από 1600 χρόνια. 


Από τότε δούλεψα σκληρά καταγράφοντας όλη αυτήν την δουλειά που έχω κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Έγραψα μια δίγλωσση μέθοδο εκμάθησης αρχαίας Ελληνική Επτάχορδης Λύρας και εξέδωσα έναν δίσκο με σόλο λύρα.

Ανέβασα τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας στο youtube (κοντσέρτα με ορχήστρες, ρεσιτάλ, διαλέξεις σε πάνω
από 30 χώρες) και πριν από έναν μήνα υπέγραψα συμβόλαιο με την νέα Ακαδημία του Λονδίνου (London Performance Academy of Music) για διαδικτυακά μαθήματα λύρας αλλά και σύνθεσης.

Όμως, θεωρώ πως τα πράγματα να γίνονται στη χώρα τους αλλιώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Έτσι κατέθεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχο με τα προγράμματα των άλλων
δυτικοευρωπαϊκών οργάνων που διδάσκονται στα ωδεία και στα πανεπιστήμια.

Χαίρομαι που υπήρξε άμεση αντίδραση από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και άρχισε η διαδικασία αναγνώρισης της λύρας.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννου Ρέντη κύριο Γκόλγκαρη για τον ενθουσιασμό που έδειξε για να οργανωθεί η εξεταστική επιτροπή και ολόκληρη η πλήρης διαδικασία διπλωματικών εξετάσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο δικά μου κομμάτια όσο και άλλων συνθετών που με πολλή αγάπη ανταποκρίνονται στο κάλεσμά για τη δημιουργία ρεπερτορίου.

Το ότι οι πρώτες διπλωματικές εξετάσεις της λύρας γίνονται στο Δημαρχείο της Νίκαιας καταδεικνύει την επιθυμία του Δήμου μας να πρωτοπορήσει ενεργά στον Πολιτισμό».

Η επιτροπή που θα απονείμει το Δίπλωμα αποτελείται από τους σολίστες κιθαρίστες Στέλιο Γκόλγκαρη (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη), Βασίλη Μαστοράκη (Διευθυντής Μουσικών Εργαστηρίων Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη), Άννα Δερμάνη (αρπίστα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) Θοδωρή Ματούλα (αρπιστής της ορχήστρας της ΕΡΤ και καθηγητής άρπας του Ωδείου Αθηνών) και ο Δρ. Νίκο Ξανθούλη (σολίστας και καθηγητής της Λύρας στην Ακαδημία του Λονδίνου LPMAM.


Η πρόταση που κατέθεσε στο ΥΠΠΟΑ για Υποψήφια του πρώτου διπλώματος είναι η Ρόζα Φραγκοράπτη, από τη Θεσσαλονίκη, μουσικός και μουσικολόγος με μάστερ πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική από το πανεπιστήμιο της Κρεμόνα.

Μελέτησε με ανεξάντλητο πάθος, αμέτρητες ώρες την αρχαία λύρα, επί τέσσερα συνεχή χρόνια κτίζοντας μια δυνατή τεχνική και επιδεικνύοντας εξαιρετική μουσικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr