13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αραμπατζή: Πρωταγωνιστής ο αγροδιατροφικός τομέας

Τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» επισκέφτηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή ξεκινώντας την προγραμματισμένη διήμερη περιοδεία της στα Ιωάννινα. Περιηγήθηκε στους χώρους της παραγωγής και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ, κ. Michael  O’Neill, τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κ. Ιωάννη Βιτάλη και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Μετά τη συνάντηση η κα Φωτεινή Aραμπατζή δήλωσε: «Ξεκινώ την επίσκεψή μου στην Ήπειρο από την ΔΩΔΩΝΗ, το κέντρο της παραγωγής ελληνικών ΠΟΠ τυριών και ιδίως της φέτας, της «ναυαρχίδας» της ελληνικής παραγωγής τυριών. Η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι μια επιχείρηση που συνδυάζει ακριβώς εκείνα τα χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην ελληνική οικονομία: προσελκύει σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, εν προκειμένω από το εξωτερικό, δραστηριοποιείται σε ακριτική περιοχή, έχει έντονο αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα λόγω του ότι προσφέρει εισόδημα στους κτηνοτρόφους μας και δημιουργεί θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, ενώ έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό».

Μάλιστα, η Φ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στο «αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων» και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς και στην επιβολή «μετά από χρόνια του μεγαλύτερου πρόστιμου σε εταιρεία για τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή φέτας».

Από την πλευρά του o κ. Michael O’Neill αναφέρθηκε στις συζητήσεις με την υφυπουργού οι οποίες αφορούσαν τη στρατηγική και τα σχέδια της  εταιρείας για τα επόμενα χρόνια όσο και γενικότερα θέματα που αφορούν στη γαλακτοβιομηχανία και τους κτηνοτρόφους ευρύτερα: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, που αναλαμβάνουμε δράση τώρα για να διαμορφώσουμε το μέλλον και προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό όχι μόνο για την Δωδώνη αλλά συνολικά για την ελληνικό Αγροδιατροφικό Τομέα».

Παράλληλα, όπως είπε, η υφυπουργός τους παρουσίασε τα σχέδια του ΥπΑΑΤ για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και την ανάδειξη της βιωσιμότητας ως βασικού συγκριτικού πλεονεκτήματος του ελληνικού Πρωτογενούς Τομέα..

Με τη σειρά του ο κ. Ιωάννης Βιτάλης υπογράμμισε ότι στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν «εστιάσαμε σε θέματα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας της φέτας. Τα έχουμε συζητήσει μαζί της κι άλλες φορές, υπάρχει κλίμα συνεννόησης και πιστεύω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο».

Παραδοσιακή νομαδική μελισσοκομία και καινοτομία

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός επισκέφθηκε την επιχείρηση «Nomad Honey», μια καθετοποιημένη μεταποιητική μονάδα παραγωγής μελιού, που συνδυάζει την παραδοσιακή νομαδική μελισσοκομία με τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα. Ξεναγήθηκε στο σύγχρονο εργαστήριο, που συσκευάζει αγνό, ακατέργαστο μέλι συγκεκριμένης γεωγραφικής ένδειξης σε διαφορετικές γεύσεις και συνθέσεις και παράγει ένα καινοτόμο προϊόν, το πρώτο ελληνικό ενεργειακό «τζελάκι», όπως ονομάζεται στον χώρο του αθλητισμού, από 100% φυσικό μέλι, γύρη και αλάτι.

Στη συζήτηση με τους παραγωγούς του «Nomad Premium Greek Honey» Ελένη Πλαχούρα και Βασίλη Ρήτα, η Υφυπουργός ενημερώθηκε για τον καινοτόμο τρόπο εξαγωγής του μελιού από την κηρήθρα χωρίς θερμότητα, όπως και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που του δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Οι ισχυρισμοί διατροφής και υγείας, που χαρακτηρίζουν το μέλι, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την παραγωγή γενετικού υλικού από τα 250 παραγωγικά μελίσσια, που είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της περιοχής, αποδεικνύουν στην πράξη, όπως είπε η υφυπουργός, τις δυνατότητες ενός κλάδου, που η παρούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θέλει να αναδείξει.

«Ο συνδυασμός της παραδοσιακής νομαδικής μελισσοκομίας με την καινοτομία και η επένδυση στην γνώση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που παράγετε, είναι ένα στοίχημα των προϊόντων της φημισμένης ελληνικής διατροφής», κατέληξε η Φ. Αραμπατζή.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η κ. Αραμπατζή επισκέφτηκε στην Καστρίτσα μια παραδοσιακή μονάδα αιγοπροβατοτροφίας και συνομίλησε με γυναίκες κτηνοτρόφους ανάμεσα στις οποίες η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και γραμματέας των κτηνοτρόφων Ηπείρου, κ. Μυρτώ Λύκα.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Μωϋσή Ελισάφ ενώ η πρώτη ημέρα της επίσκεψης έκλεισε με τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Την ατζέντα απασχόλησε το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, οι έλεγχοι στο γάλα, η θωράκιση του ελληνικού σήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr