Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου και του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης μέχρι και τις ακτές της Πιερίας γιόρτασε την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» διήρκεσε 12 μέρες και είχε ως αποτέλεσμα να απαλλαγούν από πλαστικά η θάλασσα και οι ακτές από τη Χαλάστρα μέχρι τις Αλυκές Κίτρους Πιερίας.Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την επιχείρηση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τονίζει: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με έναν συμβολικό και ταυτόχρονα ουσιαστικό τρόπο. Η Επιχείρηση ‘Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός’ αποτελεί την πιο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη δράση που γίνεται στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου από πλαστικά απορρίμματα. Μέσα σε 12 μέρες καταφέραμε να απομακρύνουμε περισσότερα από 400 πλαστικά βαρέλια που παρέμεναν επί χρόνια θαμμένα στην άμμο και πάνω από 70 τόνους πλαστικών διχτυών εγκλωβισμένων στο βυθό του Θερμαϊκού, σε μικρή απόσταση από τις ακτές.

Με τη συγκεκριμένη επιχείρηση συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε προστατευόμενους από διεθνείς συνθήκες υγροβιοτόπους, μοναδικού φυσικού κάλλους, στην ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων με την αξιοποίηση των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε τους μυδοκαλλιεργητές στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τον κεντρικό χορηγό της δράσης μας την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, την ΕΝΑΛΕΙΑ, την Ελληνική Διαχείριση Απορριμμάτων ΑΕ και τους δεκάδες εθελοντές ψαράδες και οστρακοκαλλιεργητές από τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία για τη σημαντική συνεισφορά τους. Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η προστασία του περιβάλλοντος ήταν και παραμένει κορυφαία