19 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Οικολογική προστασία από τη σφήκα της καστανιάς

«Πιλότο» και για άλλους δήμους με καστανοπερίβολα και καστανοδάση φιλοδοξεί να είναι ο δήμος Αγιάς, ο οποίος «τρέχει» πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς σε 21.311 στρέμματα.

Μάλιστα, εγκρίθηκε και εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 του υπουργείου Περιβάλλοντος, η πρόταση «Εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου DRYOCOSMUS KURIPHILUS (Σφήκα της καστανιάς) στα δημοτικά δάση του Δήμου Αγιάς», που κατέθεσε ο Δήμος Αγιάς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η καστανοκαλλιέργεια στην ΠΕ Λάρισας αποτελεί το 30% περίπου της συνολικής έκτασης κάστανου της Ελλάδας και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους καστανοπαραγωγούς των Δήμων Αγιάς, Τεμπών, Πύλης, Τρικκαίων, Μετεώρων και Ζαγοράς – Μουρεσίου. Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου της ΠΕ Λάρισας εξάγεται, με κύριο προορισμό κυρίως την Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (20-25%) προωθείται στην εγχώρια αγορά.

Στην προτεραιότητα που έχει θέσει η περιφέρεια Θεσσαλίας της προστασίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Επειδή η καστανιά αξιοποιεί κυρίως άγονα και ορεινά εδάφη, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια για τον αγροτικό πληθυσμό της περιφέρειάς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο έγκαιρος έλεγχος των καστανοπερίβολων για διαπίστωση προσβολών ξεκίνησε από την Περιφέρεια το 2018 σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρείας έκταση εξαπόλυση του παρασιτοειδούς. Το 2020 εξαιτίας της μη ανανέωσης του προγράμματος από το ΥπΑΑΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε άμεσα για την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας από ίδιους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της, με σκοπό την προστασία των καστανεώνων των Δήμων Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας, Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων και Ζαγοράς της Π.Ε. Μαγνησίας.  Όπως ανέφερε ο Κ. Αγοραστός, λόγω της εμφάνισης νέων συμπτωμάτων στους Δήμους Πύλης και Τρικκαίων αλλά και για την ενίσχυση των παραπάνω περιοχών η Περιφέρεια Θεσσαλίας προέβη για δεύτερη συνεχή χρονιά σε προμήθεια ύψους 20.000 ευρώ από ίδιους πόρους, της απαραίτητης ποσότητας του ωφελίμου εντόμου, με σκοπό την καλύτερη προστασία του φυτικού κεφαλαίου των παραπάνω Δήμων. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και εκμεταλλευόμενοι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καταθέσαμε προς υλοποίηση ένα πρόγραμμα ύψους 540.000 ευρώ για την προστασία της καστανιάς. Είναι ένα πρόγραμμα ωφέλιμο αλλά και ένα πρόγραμμα πιλότος για όλους τους Δήμους της χώρας που έχουν καστανοπερίβολα. Είμαστε κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραγωγή και το εθνικό αγροτικό εισόδημα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς, είπε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα «ανοίγουμε ένα καινούργιο δρόμο για όλη τη χώρα. Όπως γνωρίζετε καστανοπαραγωγή έχουμε σε όλη τη χώρα όπου το επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες και δυστυχώς η εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ ευελπιστούμε ότι θα γίνει και στους υπόλοιπους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας έτσι ώστε συνολικά ως χώρα να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κίνδυνο που λέγεται σφήκα της καστανιάς και να σώσουμε μια παραγωγή που φέρνει εισόδημα στο σύνολο της χώρας. Ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του κάστανου εξάγεται και είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα». Σημείωσε δε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα «θα σαρώσουμε τόσο τις καλλιέργειες όσο και τα δάση καστανιάς προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Θυμίζω ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχασαν το 70% της παραγωγής τους από τη συγκεκριμένη ασθένεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr