19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ελλάδα – Covid 19: Τα σύνορα έκλεισαν και οι Αλβανοί πήραν τα… παλιά μονοπάτια από τα βουνά

Το κλείσιμο των συνόρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού έκανε τους Αλβανούς να επιστρέψουν… στους ορεινούς δρόμους που χρησιμοποιούσαν πριν 30 χρόνια για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Περνούν παράνομα

Κάτοικοι του συνοριακού δήμου της Κονίσπολης, σύμφωνα με την αλβανική Telegraf, περνούν παράνομα τα σύνορα δύο φορές την ημέρα.

Ταξιδεύουν τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά με τα πόδια για να εργαστούν σε ελληνικά χωριά. «Οι ιδιοκτήτες έρχονται και μας παίρνουν απευθείας χωρίς ελέγχους. Κάποιοι επίσης από τα βουνά», λένε.

Εκτός, όμως, από τους κατοίκους των νότιων περιοχών, μετανάστες από άλλες περιοχές της χώρας προσπαθούν επίσης να διασχίσουν τα σύνορα.

Ανοιξε για τους εποχικούς

Οι μεθοριακοί σταθμοί, από τους οποίους θα έπρεπε κανονικά να περάσουν, έκλεισαν για περισσότερο από έναν χρόνο, στερώντας την εργασία πέρα από τα σύνορα σε περισσότερους από 3.000 εκ των περίπου 13 χιλιάδων κατοίκων του Δήμου.

Ενώ διατηρούσαν τα σύνορα κλειστά για τους αλβανούς ταξιδιώτες και τουρίστες, η Ελλάδα άνοιξε μόνο τις εισόδους εποχικών εργαζομένων το Σάββατο, στους οποίους δόθηκε διορία έως τις 31 Μαΐου να διασχίζουν νόμιμα τα σύνορα.

Πηγή:telegraf.al, echedoros-a.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr