15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Ακίνητα: Ηλεκτρονικά και οι μεταβιβάσεις – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων όπου οι συμβολαιογράφοι θα συγκεντρώνουν για λογαριασμό των αγοραστών και των πωλητών τα απαραίτητα δικαιολογητικά των συναλλαγών ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πλατφόρμα e-Μetavivasi με δικαιούχο το Εθνικό Κτηματολόγιο και θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τις αρχές Ιουνίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Βήματος».

Το e-Metavivasi εντάσσεται στον σχεδιασμό και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Ακης Σκέρτσος, στο πλαίσιο των δράσεων του Doing Business.

Στην πλατφόρμα e-Metavivasi θα αποκτήσουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι. Οι αγοραστές και πωλητές ακινήτων θα τους εξουσιοδοτούν για να αντλούν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά των αγοραπωλησιών ακινήτων. Το όφελος σε χρόνο και κόστος θα είναι σημαντικό για τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες.

Διασύνδεση με τη MyProperty

Για την πλατφόρμα e-Metavivasi δίνεται έμφαση στις διαλειτουργικότητες ώστε τα δικαιολογητικά να αντλούνται αυτόματα. Οπου ακόμη αυτό δεν είναι εφικτό (π.χ. ΤΑΠ), θα υπάρχει δυνατότητα να ανεβαίνουν στο σύστημα από τον ενδιαφερόμενο πωλητή και ο συμβολαιογράφος να τα αντλεί από εκεί.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχει διασύνδεση με εκείνη της ΑΑΔΕ, τη MyProperty, η οποία λειτουργεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου. Εχει ήδη υποδεχθεί 1.000 δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (10%-15% του συνόλου). Τον Μάιο ο συγκεκριμένος αριθμός είναι πιθανό να ανέλθει και στις 2.000 δηλώσεις, όπως αναφέρουν πηγές του «Βήματος». Σκοπός για τη MyProperty είναι να επεκταθεί και σε γονικές παροχές και δωρεές (ώστε να αγγίξει το 40% του συνόλου των μεταβιβάσεων).

Θα επεκταθεί και σε άλλες πράξεις

 Με την e-Metavivasi τα οφέλη είναι:

– Επιταχύνεται η διαδικασία συλλογής των δικαιολογητικών.

– Αυτοματοποιείται η συλλογή δικαιολογητικών που μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά.

– Συλλέγονται όλα τα δικαιολογητικά σε ένα σημείο ώστε ο συμβολαιογράφος να μπορεί να τα χρησιμοποιεί ή αποστέλλει ξανά και ξανά χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις (εκτυπώσεις, αναζητήσεις, επανάληψη αναζήτησης κ.λπ.).

– Συνδέει αυτόματα με το MyProperty για να υποβληθεί ο φόρος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα επεκταθεί και σε άλλα δικαιολογητικά που είτε θα ψηφιοποιηθούν είτε θα απλουστευθούν ενώ μέσα στο 2022 θα επεκταθεί και σε άλλου είδους συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ουσιαστικά, όπως φαίνεται και από το γράφημα, με 10 βήματα δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου και αγοραπωλησίες θα διενεργούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς την ταλαιπωρία των επισκέψεων σε δημόσιες υπηρεσίες.

 Μεταρρυθμίσεις και στις άδειες δόμησης

Σημαντικές αλλαγές τρέχει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού και στο σκέλος των αδειών δόμησης. Η αρχή έχει γίνει από τον Οκτώβριο του 2018 με το e-Αδειες, που είναι το ενιαίο ψηφιακό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης (των γνωστών οικοδομικών αδειών).

Ηδη από τον Ιούνιο του 2020 το e-Αδειες διαλειτουργεί με την Αστυνομία και δεν χρειάζεται ο πολίτης ή ο μηχανικός να προσέρχεται στα Αστυνομικά Τμήματα για θεώρηση της άδειας. Με τον τρόπο αυτόν κερδίζει μισή έως και μία ημέρα.

Εντός του επόμενου διμήνου θα διασυνδεθεί στο e-Αδειες και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και κάθε πράξη θα γίνεται ψηφιακά χωρίς να απαιτείται επίσκεψη του πολίτη ή μηχανικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αμέσως μετά θα διασυνδεθεί ο e-ΕΦΚΑ και ο ΔΕΔΔΗΕ έτσι ώστε να μην απαιτούνται και πάλι πρόσθετες διαδικασίες με τους φορείς αυτούς.

Το σύστημα είναι δυναμικό και ολοένα βελτιώνεται και επεκτείνεται για την επιτάχυνση της έκδοσης αδειών δόμησης. Θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αναβάθμιση του «One stop shop» για επιχειρήσεις

Το επόμενο βήμα είναι η προώθηση σημαντικού αριθμού μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, πρόκειται για 16 αλλαγές που δρομολογούνται ώστε μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 να έχουν απλοποιηθεί περαιτέρω οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων αλλά και οι συναλλαγές των πολιτών με δημόσιους φορείς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και νέες εταιρικές μορφές έρχονται να προστεθούν εντός του έτους στην ΥΜΣ (Υπηρεσία Μιας Στάσης ή one stop shop) και e-YMS (ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης). Ολα τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία πια θα έχουν την ευχέρεια της γρήγορης έγκρισης των εταιρικών τους μορφών. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένοι μόνο οι πέντε βασικοί εταιρικοί τύποι: ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ).

Συγκεκριμένα θα προστεθούν:

o   Ο Αστικός Συνεταιρισμός (μεταξύ των οποίων και ο αλληλασφαλιστικός, πιστωτικός, οικοδομικός συνεταιρισμός και οι ενεργειακές κοινότητες).

o   Η ΚΟΙΝΣΠΕ και η ΚΟΙΝΣΕΠ.

o   Η Αστική Εταιρεία με οικονομικό σκοπό.

o   Η Κοινοπραξία της παρ. 3 του άρθρου 293 του ν. 4072/2012.

o   Ο Ευρωπαϊκός Ομιλος Οικονομικού Σκοπού.

o   Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία και

o   η Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία.

Στο σύνθετο αυτό εγχείρημα η κυβέρνηση λαμβάνει τεχνική υποστήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ συνολικά συμμετέχουν έξι υπουργεία: Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού. Επιπλέον, επιδιώκεται η διαλειτουργικότητα των φορέων ΔΕΔΔΗΕ, Κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ΤΕΕ, ΑΑΔΕ, Πυροσβεστικό Σώμα και ο Δήμος Αθηναίων. Πέρα από τον προφανή σκοπό, που είναι η απλούστευση των διοικητικών εμποδίων στις επιχειρηματικές συναλλαγές και σε αυτές των πολιτών με τις προαναφερόμενες υπηρεσίες, στοχεύεται και η βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας στη λίστα του Doing Business.

Πηγή Ot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr