16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Στη Βουλή οι συμφωνίες με ΗΠΑ για συνεργασία σε επιστήμη και τεχνολογία

Κατατέθηκαν, προς κύρωση, στη Βουλή, (α) η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για συνεργασία στον Τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και (β) το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Οικονομικής, Επιστημονικής και Τεχνολογικής, Εκπαιδευτικής και Μορφωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης κυρώνονται και αποκτούν την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η ανωτέρω Συμφωνία και το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της αρχικής Συμφωνίας, που υπεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

1. Με την κυρούμενη Συμφωνία, τα Συμβαλλόμενα Μέρη αποσκοπούν στη διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την ενθάρρυνση και ανάπτυξη των διαφόρων μορφών συνεργατικών δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στους οποίους ασκούν δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, πλην εκείνων που αφορούν την άμυνα και την εθνική ασφάλεια, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

2. Με το κυρούμενο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο, τροποποιείται προγενέστερη σχετική Συμφωνία μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών, η οποία εφεξής δεν θα αφορά την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία (ν.1982/1991).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr