15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Ακίνητα: Καυτό καλοκαίρι με αντικειμενικές και αυξήσεις τιμών

Καυτό καλοκαίρι έρχεται στην αγορά των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα αγγίξουν τις εμπορικές τιμές και θα αλλάξουν τον χάρτη της κτηματαγοράς, ενώ στην αγορά του real estate οι τιμές των κατοικιών παρά την πανδημία παραμένουν σε ανοδική τροχιά και το Airbnb μετά το εφιαλτικό 2020 επιστρέφει και αρχίζει να πιέζει την αγορά των ενοικίων.

Οι νέες αντικειμενικές θα φέρουν αυξήσεις σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας, ενώ για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης 3.500 νέες περιοχές. Οι νέες αξίες των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2022 για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και των φόρων μεταβίβασης αλλά έχουν ήδη κινητοποιήσει τους φορολογουμένους που σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν ή και να αποκτήσουν ακίνητα.

Μόλις ανακοινωθούν οι νέες τιμές αναμένεται να εκδηλωθεί ένα κύμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ειδικά στις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες θα έχουν κάνει άλμα.

Εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι θα σπεύσουν να ολοκληρώσουν αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές μέχρι το τέλος του έτους, πριν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ανεβάσουν τους φόρους που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι τιμές

Οι επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες έχουν αντίκτυπο και στην κτηματαγορά. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αύξηση 3,2% κατά μέσο όρο στις τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ενώ το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%.

Πιο συγκεκριμένα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους καταγράφεται αύξηση των τιμών 2,9% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 3,4% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών.

Για το 2020, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών ήταν 4,7% για τα νέα διαμερίσματα, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 4,0%. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 5,4% στην Αθήνα, 3,7% στη Θεσσαλονίκη, 1,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το 2020, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές ήταν 7,6%, 4,8%, 0,1% και 1,6% αντίστοιχα. Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α’ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,3% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του 2020 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 4,6% έναντι αύξησης κατά 7,4% το 2019.

Το Airbnb

Η αγορά των ακινήτων αντιδρά αρκετά δυναμικά κατά την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb επιστρέφουν, καθώς τα μηνύματα που καταφθάνουν από το μέτωπο των κρατήσεων είναι αρκετά ενθαρρυντικά και αποτυπώνουν τη διάθεση που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές για διακοπές στην Ελλάδα, η οποία παραμένει στις κορυφαίες επιλογές των τουριστών ανά τον κόσμο.

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και στις επισκευές ακινήτων, και μάλιστα, όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πάρα πολλές κατοικίες που σήμερα είναι κενές και παλιά σπίτια ειδικά στην Αθήνα θα ανακαινιστούν. Στην αγορά των ενοικίων οι τιμές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παραμένουν στο ύψος τους.

Τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις στα ενοίκια στα βόρεια και δυτικά προάστια της Αττικής, στα προάστια του Πειραιά, ενώ μείωση κατέγραψαν το α’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr