17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

H Μέρκελ ανησυχεί για την ανύπαρκτη παραγωγή ημιαγωγών στην ΕΕ

Την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν στην Ευρώπη και στις βιομηχανίες της οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε ολοκληρωμένα κυκλώματα και μπαταρίες, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε διάσκεψη για το μέλλον της τεχνολογικής πρωτοπορίας στη Γερμανία.

Η καγκελάριος εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι ένα μεγάλο μπλοκ κρατών, όπως η ΕΕ, αδυνατεί να παράγει τσιπ, κάτι που για την ίδια τη Γερμανία, μια χώρα με κραταιά βιομηχανία αυτοκινήτου. αποτελεί ακόμη σοβαρότερη πηγή ανησυχίας.

Οι σοβαρές ελλείψεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί στα επίπεδα παραγωγής τσιπ έχουν ήδη υποχρεώσει πολλές εταιρείες και αυτοκινητοβιομηχανίες σε Ευρώπη αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσει σε ακυρώσεις παραγγελιών, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα επίπεδα κερδοφορίας τους.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε η καγκελάριος, το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά είναι και θέμα ασφάλειας, καθώς αν η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει ημιαγωγούς θα παραμείνει απόλυτα εξαρτημένη από έτερες παραγωγικές δυνάμεις, κυρίως της Ασίας. Αυτό σημαίνει πως η ανάγκη να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή είναι επιτακτική. Για να αντιμετωπιστεί δε, το πρόβλημα χρειάζονται συνέργειες και περαιτέρω συνεργασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μια νέα συμμαχία για να υποστηρίξει την τοπική ανάπτυξη και παραγωγή ημιαγωγών, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό, όμως η προσπάθεια αυτή θα αργήσει να αποδώσει καρπούς.

Αντιστοίχως, και ο νέος Λευκός Οίκος, στο πλαίσιο των νέων σχεδίων του κ. Μπάιντεν, έχει προτείνει την επένδυση έως και 50 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μικροτσίπ.

Πηγή: ΟΤ.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr