20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το φάντασμα του πληθωρισμού πλανιέται πάνω από τη Wall Street

Με πτώση έκλεισε χθες Δευτέρα το χρηματιστήριο της Wall Street, στη Νέα Υόρκη, που προήλθε από τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα.

Προκαλούν ανησυχία

Τα σημάδια για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, που θεωρούν πιθανή μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά διεύρυνε τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι δείκτες ξεκίνησαν με απώλειες τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και κατάφεραν να κλείσουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα χαμηλά της ημέρας.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τους 11 κλάδους του ευρύτερου δείκτη S&P.

«Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν η αιτία της πτώσης. Είναι η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την πορεία των επιτοκίων» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής στρατηγικής του CFRA Research στη Νέα Υόρκη, Sam Stovall.

Παροδικό φαινόμενο

Αν και στελέχη της FED εκτιμούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο και δεν θα χρειαστεί η κεντρική τράπεζα να αλλάξει την πολιτική της, να περιορίσει δηλαδή τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων και να προχωρήσει στη συνέχεια σε αύξηση επιτοκίων.

«Η αμερικανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να εμφανίζει “ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο” ώστε η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περιστολή των αγορών ομολόγων», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Richard Clarida.

Οι βασικοί δείκτες

Ο δείκτης Dow Jones Industrial σημείωσε πτώση κατά 54,34 μονάδες (-0,16%) και έκλεισε στις 34.327,79 μονάδες.

Ο S&P κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,25% και έκλεισε στις 4.163 μονάδες.

Ο Nasdaq έκλεισε αρνητικά κατά 50,93 μονάδες (-0,38) στις 13.379,05.

Στοιχεία στα εταιρικά κέρδη

Οι επενδυτές αυτήν την βδομάδα θα αναζητήσουν στοιχεία στα εταιρικά κέρδη για να δουν αν η άνοδος των τιμών είχε επίπτωση στην καταναλωτική ζήτηση και αν οι εταιρείες λιανεμπορίου μπορούν να διατηρήσουν το μομέντουμ των ισχυρών εταιρικών κερδών.

Πηγή: ot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr