18.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

FT: Η Ελλάδα δίνει τον τόνο για τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη

Τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλες χώρες άρχισαν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά την άρση όλων των περιορισμών από την Ελλάδα σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικά τεστ Covid-19 ασχέτως χώρας προέλευσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επίσημα καλωσόρισαν ξένους επισκέπτες την προηγούμενη εβδομάδα καθώς επιδιώκει να διπλασιάσει τα τουριστικά της έσοδα. Οι τουρίστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον να μπουν σε καραντίνα εφ’  όσον μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ή έχουν αρνητικό τεστ Covid-19, ή ότι έχουν πλήρως αναρρώσει από τον ιό.

Από τη στιγμή που το πανευρωπαϊκό ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα ενσωματώσει τα εθνικά συστήματα δεν είναι έτοιμο ακόμη, τα κράτη-μέλη προωθούν τα δικά τους συστήματα. Τι είναι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό; Ψηφιακή απόδειξη που ισχύει σε άλλες τις χώρες της Ε.Ε. ότι ένα πρόσωπο έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ κοροναϊού, έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει από τον ιό.

Το format είναι ένας QR κώδικας σε εθνική γλώσσα και στα αγγλικά. Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων έδωσαν το πράσινο φώς για το σχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι τελικές λεπτομέρειες είναι υπό διαμόρφωση καθώς ορισμένες χώρες παίρνουν μέρος σε πιλοτικές δοκιμές με στόχο το τελικό σύστημα να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για τις τελικές λεπτομέρειες των πιστοποιητικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα από τα ακανθώδη σημεία ήταν η επιμονή της Ευρωβουλής ότι τα τεστ κοροναϊού θα πρέπει να είναι δωρεάν ώστε να αποφευχθεί το έξτρα κόστος εκατοντάδων ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό διακοπών. Η τιμή του τεστ ποικίλει από μηδέν στη Γαλλία, μέχρι περίπου 200 ευρώ στη Φινλανδία. Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα πρέπει να δηλώσουν πληροφορίες επαφής και τον τελικό προορισμό τους σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να μπορούν να ιχνηλατηθούν εάν χρειαστεί. «Η Ελλάδα έχει μια εσωτερική πράσινη κάρτα εισόδου ήδη εν λειτουργία και θα βρίσκεται εκεί από την πρώτη ημέρα, την 1η Ιουνίου, συμμετέχοντας σ΄ αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα,” δήλωσε στο Europe Express ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των αφίξεων στα 14 περιφερειακά και εθνικά αεροδρόμια της χώρας ήταν 23.455, σημάδι ότι η πιο κερδοφόρα βιομηχανία της χώρας βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής. Το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 80% στα 7,4 εκατομμύρια, από το ρεκόρ των 34 εκατομμυρίων το 2019.

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι θα φτάσει το 50% των τουριστικών εσόδων πριν την πανδημία ώστε να διατηρήσει σε τροχιά τον κρατικό προϋπολογισμό Δεδομένης της σπουδαιότητας του τουρισμού για πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, άλλες πρωτεύουσες θα παρακολουθήσουν με μεγάλη προσοχή τα πρώτα πειράματα επανεκίννησης του τουρισμού.

Πηγή: ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr