Κύκλος δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας θα πραγματοποιηθεί   στην Κρήτη, για την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η δράση διοργανώνεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας την 7η ΥΠΕ Κρήτης και σημαντικούς θεσμικούς φορείς της Κρήτης, με την πολύτιμη υποστήριξη της Teleperformance  Greece, στο πλαίσιο της δράσης “Weekends of Life”, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και με την υποστήριξη των Μινωικών Γραμμών.

Συγκεκριμένα για την Κρήτη, οι  δράσεις    θα υλοποιηθούν στο Ηράκλειο (Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Μαΐου), τα Χανιά (Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Μαΐου) και το Ρέθυμνο (Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Μαΐου).

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτοφανείς ελλείψεις που έχουν προκύψει στα αποθέματα αίματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της πανδημίας Covid-19, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εντείνει τις ήδη υφιστάμενες δράσεις του σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ, από 1.500 αιμοληψίες/ημέρα, πλέον υλοποιούνται μόλις 800/ημέρα.

Όπως σε όλες τις δράσεις “Weekends of Life”, έτσι και στην Κρήτη, η συγκέντρωση μονάδων αίματος θα πραγματοποιείται με τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής στην Κινητή Μονάδα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία θα βρίσκεται σταθμευμένη σε κεντρικά σημεία των πόλεων (πλατεία Ελευθερίας για το Ηράκλειο, πάρκο Αγίων Αποστόλων για τα Χανιά και μαρίνα Ρεθύμνου για το Ρέθυμνο).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες για τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διεξαγωγής τους, όπως αυτοί ορίζονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α., συγκεκριμένα:

Ραντεβού προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Τα ραντεβού ορίζονται από τους εθελοντές αιμοδότες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλέφωνα 11040 (αστική χρέωση από σταθερό και κινητό) ή με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας (βρείτε τη φόρμα εδώ https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/dilose-simmetochi-sto-programma-ethelontikis-aimodosias-weekends-of-life/).

Θερμομέτρηση κατά την είσοδο των αιμοδοτών και αντισηψία στα χέρια

Χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν

Απολύμανση στις καρέκλες αιμοδοσίας σε κάθε αιμοδότη

Τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοληψίας, αλλά και σε όλη την οργάνωση του χώρου

Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να συνδράμουν ως εθελοντές αιμοδότες, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρουν εδώ https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/dilose-simmetochi-sto-programma-ethelontikis-aimodosias-weekends-of-life/ ή να καλέσουν στα τηλέφωνα 11040 (αστική χρέωση από σταθερό και κινητό) για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με ανάρτηση του gov.gr είναι πλέον επίσημο ότι από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να μετακινούνται για Αιμοδοσία είτε με τη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών επιλέγοντας τον κωδικό Β1 είτε με την αποστολή SMS με τον κωδικό 1 στο 13033. Επιπλέον, με το πέρας της αιμοληψίας θα δοθούν βεβαιώσεις μετακίνησης σε κάθε εθελοντή αιμοδότη.

Παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Περισσότερες πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τηλ. 210-3306140

press@hamogelo.gr