Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και διάθεσης χαρτών μέσω διαδικτύου. Το σύστημα εξυπηρετεί αφενός τις εσωτερικές ανάγκες των Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά στοχεύει κυρίως στην εξυπηρέτηση του κοινού (δημότες, μηχανικοί, επαγγελματίες, φορείς) και στην ενίσχυση της ελεύθερης πρόσβασης σε πληροφορίες και πολεοδομικά και άλλα δεδομένα.

Η επαφή των χρηστών με το σύστημα πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής χαρτογραφικής εφαρμογής. Τόσο η πρόσβαση, όσο και χρήση του συστήματος είναι ιδιαίτερα απλές. Με ένα μόνο “κλικ” σε οποιοδήποτε σημείο στο χώρο, ο ενδιαφερόμενος αποκτά πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών αναφορικά με:

Το πολεοδομικό καθεστώς (Ρυμοτομία – Σχέδιο Πόλης, Όροι Δόμησης, Χρήσεις Γης, Διαγράμματα, Τεχνικές εκθέσεις κ.ά.)

Τις υποδομές και τα δίκτυα του Δήμου

Τη φωτογραφική τεκμηρίωση με πανοραμικές φωτογραφίες (360ο) του οδικού δικτύου (επικαιροποίηση 9/2020)

Τα σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου

Το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος αποτελούν:

η σύνδεση και τεκμηρίωση των πολεοδομικών δεδομένων με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο κωδικοποιήθηκε και είναι διαθέσιμο μέσα από σχετικό συγκεντρωτικό μητρώο (~300 ΦΕΚ),

η δυνατότητα λήψης των πρωτότυπων διαγραμμάτων, αλλά και των λοιπών στοιχείων των χαρτών μέσα από την εφαρμογή, δίχως να απαιτείται μετάβαση στις Υπηρεσίες του Δήμου.

Το σύστημα εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συστηματικά, αποτελώντας βασικό πυλώνα της ψηφιακής στρατηγικής του Δήμου.  Η υλοποίηση του συστήματος έχει βασισθεί αποκλειστικά στη χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα, επιτυγχάνοντας τεράστια εξοικονόμηση πόρων και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα θεματικής και λειτουργικής διεύρυνσης.

Παράλληλα στη διάθεση των πολιτών και των επαγγελματιών βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου οδηγίες σε μορφή video (tutorial) για την εύκολη χρήση της εφαρμογής. 

Δείτε τα videos:

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Δήμου Χανίων-Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. για την απόρριψη ογκωδών και πράσινων αποβλήτων την περίοδο του Πάσχα
Επόμενο άρθροΠρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα της Π.Κ.Μ. και της ActionAid Ελλάς για τις δεξιότητες εργαζόμενων γυναικών – Έργο “INTERNISA”