Με κλειστές πόρτες, αλλά με γρήγορες λύσεις τηλεφωνικά, online, ή κατ’ εξαίρεση και από τα γκισέ τους, θα εξυπηρετούν τους πολίτες τα 976 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη λειτουργία των ΚΕΠ, παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν αποστολής πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, αλλά και η υποβολή τηλεφωνικής αίτησης.

Πρόκειται για ένα βήμα που συμπληρώνει τις υπηρεσίες που υλοποιούνται από το gov.gr μέσω του υπολογιστή ή του κινητού και αφορά συμπολίτες μας, οι οποίοι δε διαθέτουν τις απαραίτητες  ψηφιακές δεξιότητες.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου, που έχει αποσταλεί σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας, περιγράφεται η διαδικασία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για αιτήσεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και δεν απαιτούν συνυποβολή δικαιολογητικών.

Η ίδια υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης παρέχεται και για πιστοποιητικά που απαιτούν συνυποβολή δικαιολογητικών, εφόσον ο πολίτης τα αποστείλει ηλεκτρονικά. Τονίζεται ότι η παράδοση των παραγόμενων εγγράφων και πιστοποιητικών θα πραγματοποιείται στη διεύθυνση που θα δηλώνουν οι πολίτες, χωρίς χρέωση.

Επιπλέον, για επείγοντα αιτήματα που απαιτούν τη συνυποβολή δικαιολογητικών, τα οποία δεν μπορούν να αποσταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο από τον αιτούντα, θα παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής τους από την οικία του πολίτη μετά από τηλεφωνική εντολή στο ΚΕΠ. Να σημειωθεί ότι τηλεφωνική αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο αυτό είναι εφοδιασμένο με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή νόμιμη εξουσιοδότηση.

Ο επείγων χαρακτήρας αξιολογείται από τον Προϊστάμενο του ΚΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη εγκύκλιο του αρμοδίου Υφυπουργού, για τον επείγοντα χαρακτήρα πρέπει να πληρείται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Το αίτημα να αφορά στην κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης, η οποία προέκυψε μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου 2020,

-Το αίτημα να αφορά επείγουσα οικογενειακή ή επαγγελματική ανάγκη,

-Το αίτημα να αφορά οποιαδήποτε άμεση ανελαστική προθεσμία.

Δήμος Φυλής: Αποστολή πιστοποιητικών και εγγράφων στο σπίτι από το ΚΕΠ Άνω Λιοσίων

Τη δυνατότητα τηλεφωνικών αιτημάτων για τη χορήγηση πιστοποιητικών και εγγράφων, και την αποστολή τους στο σπίτι, παρέχει στους δημότες το ΚΕΠ Άνω Λιοσίων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και την αποφυγή συνωστισμού εν μέσω της πανδημίας.

Τηλεφωνικά μπορούν να γίνουν αιτήματα για χορήγηση Πιστοποιητικών Γεννήσεως και Οικογενειακής Κατάστασης, καθώς και για Ληξιαρχικές Πράξεις Θανάτου, Γεννήσεως και Γάμου, όλες τις εργάσιμες μέρες από τις 9:00 έως τις 13:00 στον τηλεφωνικό αριθμό 213 2060125.

Εν συνεχεία, τα πιστοποιητικά θα παραδίδονται στη διεύθυνση κατοικίας του αιτούντα μέσω ΕΛΤΑ Courier, αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη της ταυτότητας του αιτούντα ή σε άλλο πρόσωπο με την επίδειξη πληρεξούσιου ή εξουσιοδότησης.

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα στήριξης πολιτισμού – Ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης- Πεύκης Α. Μαυρίδη